ТРОЯНСКИТЕ ЛОВЦИ №1 ПО ОТСТРЕЛ НА ДИВА СВИНЯ


Традиционната вечеринка на Сдружение Ловно-Рибарско Дружество  гр. Tроян,  събра рекордните брой  ловци и риболовци, представители на техните семейства и гостите от сродна организация  от Априлци.
Всички ловци и семействата им от 27-те дружинки  се събраха на голям купон в ресторант „България”  в Троян, където вдигаха наздравици на ловна вечеринка по случай закриване на ловен сезон 2018/2019 година .
Членовете на управителният съвет   на СЛРД Троян бяха поканили народния представител Иван Миховски,  председателя на Общински съвет Троян, Кметът на Община Априлци д-р Милен Пелов, председателя на Общински съвет Троян, Даниел Тошков - гл.секретар на НЛРС - СЛРБ, Борислав Бечев - директор на ловната фирма „СОКОЛ“, Димитър Шишков-зам.директор на Северозападно предприятие, Радостина Петкова – главен инспектор на РУ на МВР Троян, директорите на Държавни горски стопанства: Марин Багаров- ДГС Борима, Милко Станчев- Троян, Красимир Цанин -Черни Осъм, Валентин Шипковенски- ДГС Русалка“ Априлци, Петя Гатева- районен съдия и Румен Петров - окръжна прокуратура Ловеч, Георги Аргиров – районен прокурор и Станислав Стефанов.
В приветствието си председателят на троянската СЛРД  Минко Акимов сподели с всички задоволството, че 120 годишната дружина е първа  по отстрел на различен вид дивеч: дива свиня - 1844 БРОЯ, В Т.Ч. 87  ЗРЕЛИ ГЛИГАНА  (в сравнение с 2017/2018г. - 1271). Седем дружинки от Сдружението са с отстрел над 100бр дива свиня. Това е прецедент за Троян.  Благороден елен е отстрелян – 8бр , сърна-51 , чакали-360, лисици- 230, пъдпъдъци-603, ГРИВЯК – 206 бр. и др.  (Нека припомним, че  ловците имат план за отсрел на животни)Акимовподчерта, че този сезон бе много резултатен в отстрела  и на вълци -6  бр.(2017/18-са 8 бр.). Тези успехи нямаше да бъдат постигнати, ако членовете на СЛРД не се бяха грижили за обитателите на планината. Поддържат 160 хранилки за различните видове дивеч, около 60 декара дивечови ниви. Бяха изразходени 170 тона фураж и 30 тона сол, каза още Акимов
Той благодари на председателите и ръководителите на лова за дисциплината по дружинките, което допринесе да няма простреляни или ранени ловци и да няма констатирани нарушения по Закона за лова.  „С общи усилия и най вече неуморния труд на председателите на ловни дружини постепенно пречупваме мисленето на ловците в посока спазване изискванията новите моменти  в борбата с АЧС.
През месец  Октомври  2018-та зарибихме язовир „Ледево“ с амур, шаран и толстолоб.  Средствата в размер на 800 лева са за сметка на НЛРС, а в размер от 300 лева са от  нашето сдружение. Във връзка с изискванията на ИАГ и БАБХ      
  • Всяка ловна дружина изгради площадка за обработка на дивеча и яма за изхвърляне на страничните животински продукти.
  • Проби от всичи отстреляни диви свине се дават за изследване на ачс и трихинилоза“ , завърши Акимов.

След дълггодишния член на УС на НЛРС  и председател на троянското дружество Минко Акимов,  народния представител Иван Миховски каза
„Това е един  хубав празник на ловците от общините Троян и Априлци. На традиционната вечеринка по повод закриването на сезона Ви поздравявам за това, което правите. Благодаря, че дружинката в Старо село ме прие за техен колега.  Вие  се грижете за опазването на Троянския Балкан, за опазването на природата, на дивеча в нея“.
Димитър Шишков-зам директор на Северозападно предприятие прочете и поздравителния адрес от зам.министъра на Земеделието и горите  Атанас Добрев. В него се казва:
Приемете моите най- сърдечни поздравления  по повод изключително  успешното приключване на ловния сезон в Сдружение Ловно - рибарско дружество Троян. Дружеството , което  постигна  най- убедителният и най - добрият резултат  в отстрела на дива свиня - 1844 бр.”.  В приветствието се отчитат и добрите практики за поддържане на дивечовото богатство и великолепието на Старопланинската фауна. ‘ „Нека си пожелаем всички заедно   да умножаваме и пазим това богатство, за да можем да му се радваме и наслаждаваме в часовете на отдих и отмора. И нека бъдем непримирими към бракониерството. Днес  ловът се превръща във все по- привлекателен спорт и вдъхновение за младите., но той дава възможност и за привличането им  към  опазване на гората и нейното дивечово богатство от посегателства. На всички колеги ловци пожелавам НА СЛУКА”,  завършва поздрава.
Тържествената част започна с отбелязването на  70-годишния юбилей на  Стефан Радионов Стратев – председател на   ЛРД Врабево. Той  получи плакет и грамота от НЛРС. С пожелание все така неговите колеги да стопанисват  фауната и флората. Днес Ловна дружинка с.Врабево е една от водещите дружинки в Ловно-рибарско дружество гр.Троян. Много са местата в землището на селото облагородени и поддържани от ловците. Като се започне от построената преди повече от 40 години чешма в м.”Кара поле”, която врабевени и до днес наричат „Ловджийската чешма” и се стигне до постоянно почистваните и поддържани горски и полски пътища от членовете на дружинката.
Тази година отново първенец по отстрел на дива свиня стана ЛРД Велчево - 148 бр, следвани от ЛРД Черни Осъм – 130 бр. Бронзови медалисти станаха ловците от Острец само 3 бр по-малко.  Голямата награда грабна Илия Герганов- 26 бр(Велчево), Стефан Чонов от ловната дружинка на с.Черни Осъм с 19 отстреляни свине зае 2-то място.  Трети остана Цонко Тотев Вълков - с 18 бр., следван от Дочо Моневски(Орешак). Ловната дружинка на с.Калейца е лидер при отстрела на хищници - 98 бр.,  следвана от  Добродан - 59бр. Ловецът от дружинката на с.Терзийско - Любомир Радков,  Пепа Петрова Петрова, Тодор Прокопиев(Старо село),  Марин Ковачев(Черни Осъм) и  ловецът от Боримската дружинка Рейхан Османов Ибрямов(той е сред лидерите в отстрела на хищници) са хората , които също  са с много добри резултати при  отстрела на вълк. Всички  те получиха грамоти, както и  дружинката от Врабево, за най-много убит мигриращ дивеч(пъдпък).  Иван Дулев получи  от Борислав Бечев – ‚Ловът  в България” . Мирослав Василев Гачевски от ЛРД Голяма Желязна получи награда за много добро представяне на киноложка изложба в Асеновград.
След него  дойде ред и на неизменната томбола  и търг.
Бяха разиграни  Ловна карабина 30.06 „Уинчестър“, два комплекта столове от „Мебеликс“ – Александър Петров, комплект столове от  фирма „Савел“ Младен Попски, комплект столове от кооперация „Обнова“ Черни Осъм, два броя торта от „виенска сладкарница“ Троян - Христо Ковачев, гориво от „Троянефт“ Троян - Красимир Мецов, маса от Цанко Цанков и Минко Минков -  с.Балканец, вечеря за двама в ресторант „Старата къща“  - Димитър Цаков, вечеря за двама в ресторант „Хитър Петър“ Петър Църовски - Бели Осъм, смяна на гуми – в сервиза до входа на Машстрой   - Боян Христов
Ловната  карабина бе спечелена от ловец на дружинката от ЛРД  Голяма Желязна Владимир Дишев
Но с това купона не свърши, напротив. Той започна с така очаквания търг  на Дива свиня– 3 годишна, 100 кг женска, одрана, изследвана за трихинелоза и африканска чума по свинете. Тя беше спечелена от ЛРД Черни Осъм
Двегодишният Сръндак, одран срещу 110 лв отиде при дружинката от Трапето. Те я подариха на ЛРД Терзийско. Най- голямото шоу бе по време на търга за Голяма торта с ловни мотиви предоставена от Виенска Сладкарница Троян – Христо Ковачев. Първоначалната й цена бе 60 лв със стъпка 10лв. Цената й достигна до 360лв благодарение на дружинките от Добродан и Борима, които се наддаваха.  Но…. боримци наделяха. Тя бе откупена благодарение на бизнесмена от селото Рейхан Османов Ибрямов
Оркестър “Мераклии”, който веселеше през цялата вечер авджиите също опитаха да откупят сърната, но не успяха. Но за сметка на това повдигаха настроението на празнуващите с хора  и песни.
За  да го има този празник имаше доста ”виновници” освен членовете на дружинките с много добри резултати през сезона.  Това бяха спонсорите на събитието
Ето  и тях , на които ръководството на СЛРД Троя отправя своите благодарности: Цветан  Велешки - частна печатница, Христо Ковачев - Виенска сладкарница, Радослав Чолаков - “Капитал Груп” ООД, Марин Радевски - Калинел, Светла Йонкова-оръжейни магазини, Александър Петров –”Мебеликс” Добродан, Цанко Цанков и Минко Минков - “Троя тех” Балканец, Младен Попски - фирма “Савел”, Кооперация “Обнова”, Димитър Цаков - Механа “Старата къща”, Красимир Мецов - “Трояннефт”, Петър Църовски- комплекс “Хитър Петър“ Бели Осъм, Милко Илиев-керамичен цех, Боян Христов - “Би Джей Христови”, Тодор Терзиев- ЛРД Калейца , Камен и Цветомир Ангелови, Кирил Тоше - ЛРД Шипково и Цветан Петров  от дружинката победител при отстрела на дива свиня,  Велчево.
Вечеринката отново се оказа най-добрият завършек на сезона за ловците, риболовците и техните половинки. И те заслужено се веселиха до първи петли.
Руслана Попсавова
връзка с обществеността на СЛРД Троян
Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари