Община Троян Ви напомня някои основни правила за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимата


Уважаеми граждани,


С настъпването на отоплителния сезон, в по-големите населени места се наблюдава увеличаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Докато през месеците от април до септември, в автоматичните и мобилните измервателни станции на МОСВ не се регистрират денонощия с превишени норми,  то през есенно–зимните месеци броят на превишенията рязко се увеличава и надхвърля допустимите 35 денонощия за календарна година.
Замърсяването на въздуха с фини прахови частици, според редица специализирани изследвания, е предпоставка за:
  • по-често възникване на остри респираторни инфекции (ринити, фарингити, бронхити, бронхопневмонии) и заболявания на очите (конюнктивити и кератити);
  • усложняване и по-тежко протичане на хроничните болести на дихателната система (бронхиална астма, хроничен бронхит, белодробен емфизем) и на сърдечно-съдовите заболявания, което води до намаляване на продължителността на живота.
Проведените многогодишни изследвания показват, че основните източници на замърсяване с ФПЧ са процесите на изгаряне на горива за битово отопление, особено при зими с продължителни метеорологични процеси, затрудняващи разсейването на димните газове в атмосферата (температурни инверсии, ниско атмосферно налягане с безветрие и др.).
Въпреки сложните икономически и социални проблеми, свързани с избора на начин на отопление във всеки отделен дом,
за да запазим чистия въздух и здравето си през отоплителния сезон,
Община Троян Ви напомня някои основни правила за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимата:
  • При възможност използвайте начин за отопление, който не предизвиква отделяне на димни газове във въздуха или те са минимални – електрическа енергия.
  • Изолирайте максимално жилището си срещу изпускане на топлината в околната среда. Външната или вътрешната топлоизолация на стени и тавани, подмяна или уплътняване на прозоречната дограма, дори плътните завеси, съществено намаляват загубата на топлинна енергия, количествата горива и съответно емисиите във въздуха.


Ако все пак сте избрали отопление с изгаряне на твърди горива:
  • Не използвайте въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина. При изгарянето на такива горива се отделят увеличени количества прах и вредни химични съединения – серен диоксид и въглероден оксид.
  • Проверете състоянието и височината на комините! Недостатъчната височина на комините на жилищните сгради (по-малко от 0,5 – 1,0 m над билото) затруднява както процеса на горене, така и разсейването на газовете в атмосферата!
  • Почистете димоходите и комините от сажди! Осигурете топлоизолация на комините и защитни „шапки“ против попадане или кондензация на влага, която води както до постепенно разрушаване на комините, така и до непълно горене с отделяне на сажди и токсичен въглероден оксид!  
  • Не изхвърляйте в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел, тъй като това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха.
  • Не изгаряйте в домашните си отоплителни печки или котли отпадъци – пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и др. – тези отпадъци при изгаряне отделят токсични химични вещества.
  • Изгарянето на отпадъци (освен в специализирани регистрирани инсталации) е забранено и нарушителите се глобяват!
            За намаляване замърсяването от автомобилния трафик през зимата:
  • Не оставяйте с включен двигател на място  автомобила си продължително време!
  • Не използвайте автомобили с неизправно изгаряне  на горивото в двигателите – следете състоянието на изпусканите от ауспусите отработени газове!

Община Троян Ви призовава заедно да опазим през зимата чист въздуха, който дишаме!


Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари