МНОГО ЕМОЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ЗАНЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА "ПРИЯТЕЛИТЕ НА ТРОЯН"

Международен фестивал на занаятите и изкуствата "Приятелите на Троян" бе открито на 13 октомври.
Той  продължава и 14 -ти , когато троянци отбелязват празника на града - Петковден. Фестивалът е част от културните събития, посветени на 150-годишнината от обявяването на Троян за град. 

В него  участват хора на изкуството от Франция, Германия, Полша, Русия, Чехия, Турция, Мароко и др. Експозициите ще бъдат в залите 3 и 4 на изложението.
Полша се представи с фотоизложба от 19 пана "Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО". От побратименият на Троян френски град Перн ле Фонтен участва един скулптор и един занаятчия.
Експозициите на Мароко и Палестина включват традиционни костюми, керамични предмети и други експонати на изящните и приложните изкуства. След откриването на фестивала участници от Мароко демонстрираха чаена церемония, а палестински фолклорен ансамбъл изтанцува няколко техни типични хора. Успяха да разтуптят сърцата на всички,че станахме свидетели на интернационално хоро. На него се хванаха руснаци, българи, турци...Кметът на Троян пък изрисува една красива шарка нарисувана по метода
Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна ... за ебру: вода, бои, плитък съд, хартия, материал за уплътняване на водата.
От руския град Кашира  представиха характерните за техния регион техники за изработване на кукли.
"В международния фестивал на занаятите и изкуствата, освен майстори от побратимените градове, са  показани и някои от нашите дългогодишни приятели, които активно участват в организираните в Националното изложение международни културни събития", каза Иван Чакъров по време на откриването.

https://www.facebook.com/novinottroyan/videos/1929565034016025/
В памет на Никола Манев, който ни напусна преди малко повече от месец е представена изложба живопис "Небесни магистрали". "Манев беше един от приятелите на Троян и преди няколко години направи едно дарение от 25 картини на община Троян. По-голяма част от живота си Никола Манев прекарва във Франция и това е още един начин през творчеството на един български художник да погледнем особеностите на френската действителност", добави директорът на Националното изложение. 

"ПРИЯТЕЛИТЕ НА ТРОЯН" ГАЛЕРИЯ

Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари