Откриха паметен знак на академик Ангел Балевски в Троян

В навечерието на забележителната годишнина -  150 години от обявяването на Троян за град, в близост до родната къща на академик Ангел Балевски, се бяха събрали множество троянци и гости на града.



инж. Пенчо Адърски
Те  отдадоха почит пред неговото дело. Заместник-председателят на Българската академия на науките член кореспондент д-р на историческите науки Васил Николов и инж. Пенчо Адърски(председател на инициативния комитет) откриха  паметния знак на една  личност, която  е движещата сила за развитието на обществото. Такива личности можем да  открием в летописа на всеки град.
Васил Николов
Те не се раждат духовни титани, те се изграждат като такива. В своя град, надраснали своя град, своята страна. Някои блясват и угасват, други преминават в бъдещето, каза Елена Вълчева от отдел "Култура" на Община Троян, какъвто троянеца академик Ангел Балевски. Той се нарежда между онези учени у нас, които поставиха основите и участваха активно в изграждането на съвременната българска техническа наука и образование, които начертаха насоките за създаването и развитието на нашата машиностроителна промишленост.
Спас Дочев - авторът на балерефа
Личността на акад. Ангел Балевски се очертава ярко на фона на нашата общественост с големите достойнства на ерудирания преподавател, учен и организатор на българската наука, на неуморния обществен деец и пламенен родолюбец, на човека със силно изострено съзнание за дълг, морал, етика и гражданска доблест. През 2009 г. акад. Ангел Балевски е удостоен посмъртно със званието почетен гражданин на Троян.
инж.Васил Радойчевски
На 22 февруари тази година радетелите за поставяне на паметен знак на акад. Ангел Балевски, с подкрепата на ръководството на община Троян, учредиха инициативен комитет в, който имаше хора с различни професии, включително и Общинския съветник Васил Радойчевски. Благодарение на дарителите по сметката са постъпили 15275 лв от следните физически и юридически лица, подредени по хронологията на даренията: Кооперация „Троянска популярна банка“, „Илинден“ ЕООД (гр. Плевен), „Група технология на металите - Ангел Балевски холдинг“ АД (гр. София), Христофор Маринов Стаевски, Найден Маринов Стаевски, Хари Маринов Велев, „Калинел“ ЕООД, Марин Калчев Миховски, „Викис хидравликс“ ООД, Николай Кирилов Марковски, Васил Цочев Радойчевски, Божидар Василев Радойчевски, Сашка Неделчева Яшева, Пенчо Калев Адърски, Ивайло Пенчев Адърски, Калин Пенчев Адърски, Тодорина Маринова Йончева, Стефан Христов Спиров (гр. Плевен), „Копа хидросистем“ ЕООД, Донка Иванова Михайлова, Валентина Александрова Найденова, „Октопод инвест холдинг“ ЕАД (гр. Варна), „Витекс - Троян“ АД, Марин Енчев Раев, ВМРО-Троян, Христо Борисов Христов (гр. Ловеч), Група на общинските съветници на БСП в ОбС-Троян, „Вектор“ ООД, каза в словото си председателя на инициативния комитет инж. Пенчо Адърски.

От името на  инициативният комитет той благодари и на хората, допринесли с труда си за реализиране на идеята: Детелин Николов Андреев - за безвъзмездно геодезично заснемане на мястото на паметния знак; арх. Пенко Иванов Терзиев - за безвъзмездно изработване на архитектурен проект на паметния знак; ОП „Комунални услуги“ - за облагородяване на мястото за поставяне на паметния знак и изграждане на постамента; „Арт студио БМ“ ЕООД - за безвъзмездно изработване и отпечатване на дарителски грамоти; „Ст Вълев“ ЕООД - бъзвъзмездно транспортиране на елементите на паметния знак от гр.Ловеч и техния монтаж с помощта на кран; “АС - Гарант“ ЕООД - безвъзмездно облицоване с гранитни плочи на бетоновия постамент.
Васил Николов, заместник-председателят на Българската академия на науките член кореспондент д-р на историческите науки разказа интересни случаи с акад. Балевски в академията, за интелекта му , за събирани  от него архиви.
Донка Михайлова - кмет на Община Троян и Милко Недялаков депутат
Автор на паметния знак е известният скулптор Спас Дочев, който каза, че благодари  за поканата и оставя репликите след откриването на балерефа.
Цветя в знак на признателност бяха поднесени от ръководството на община Троян, Инициативния комитет за изграждане на паметен знак на акад. Ангел Балевски, Професионална гимназия по механо-електротехника – Троян, депутата Милко Недялков, зам.областния управител на област Ловеч Бойко Пъдарски, БСП Троян, СУ“Васил Левски“.
Освен общинското ръководство, дариттели и граждани присъстваха и

Член-кореспондент, доктор на историческите науки Васил Николов, заместник-председател на БАН;



Главен асистент, доктор, инженер Антонио Николов, катедра «Материалознание и технология на металите», Технически университет — София.

Красимир Банчев Дачев — член на съвета на директорите на «Група технология на металите — Ангел Балевски холдинг» АД

инж.Ваньо Кирилов Петров — управител на «Илинден» ЕООД

инж. Георги Русев — бивш заместник-директор на «Институт по технология на металите» (БАН)

Събитията, посветени на акад. Ангел Балевски продължиха с коктейл, на който бяха връчени и благодарствените грамоти на дарителите. А от 14.30 часа в зала „Форум“ на НЧ „Наука – 1870г.“ беше представен филм, посветен на големия български инженер и изобретател. Веднага след това се състоя среща с ученици от


Професионалната гимназия по механоелектротехника, средните училища в нашия град с представители на Техническия университет и БАН. 





Водеща  на това събитие бе Теодора Дудева,  родственичка на Ангел Балевски. Присъстващите видяха и клон от родствено дърво на известния учен, както и избрани моменти от родовата среща на Балевския род от Троян, Калейца и Угърчин поризхождащи от общо от Охрид Македония през 1989год. Тогава е присъствал и самия Академик.



Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари