Най-много валежи са паднали в Ловеч и Троян

 През денонощието най-много валежи са паднали в Ловеч и Троян, като по данни на НИХМ,
станция Ловеч за Троян данните са за 43,3 л/кв. м, а за Ловеч 25,7 л/кв. м с уточнението, че вероятно в града валежите са били много повече, но там, където се извършва замерването – на пътя Лисец-Баховица това сочат измерванията.
25,7 л/кв. м са измерените количества на валежите и в община Угърчин, в община Тетевен валежите са били 25,5 л/кв. м, в Луковит – 20,5 л/кв. м. Най-малко валежи през денонощието са паднали в общините Априлци и Ябланица, съответно 16,5 л/кв. м и 5,9 л/кв. м. В община Летница не се извършват измервания от станцията.
Нивото на р. Осъм при Троян е 90 см, а при Ловеч 140 см при критични 350 см. Р. Вит при Черни Вит е 79 см, при критични 190 см.

По данни на Оперативния център към РДПБЗН – Ловеч през денонощието има 9 сигнала за наводнени мазета в жилищни блокове, наводнени улици, дерета, дворове на къщи в общините Ловеч и Троян. РСПБЗН – Ловеч са реагирали на сигнал за наводнен участък от път I-4 , до с. заради прелял язовир „Пазар дере“. Наводнена къща и стопанска постройка от придошла вода от поток през селото е имало и в с. Радювене.
Областният управител Георги Терзийски, директорът на ОПУ Георги Грозданов и други членове на Областния щаб за защита при бедствия и аварии и през нощта, както и през целия неделен ден са били на критични места в областта с цел проследяване на място на ситуацията и предприемане на мерки за ограничаване на щетите от обилните валежи.
по материали на ОБласт Ловеч
Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари