Ралица и Николай Йовкови с изложба в Берковица


Авторска изложба керамика бе открита на 11 юли в Етнографския музей в Берковица.
Произведенията са на Николай Йовков, трето поколение керамик и дъщеря му Ралица Йовкова, четвърто поколение керамик.  Посетителите имаха възможност да видят прекрасните им творби. Гост на събитието бе зам.-кметът Радослав Найденов, който при откриването на изложбата сподели: „С Община Троян заедно вървяхме напред с проектите за енергийна ефективност и се надявам да завършим успешно, така че двата града са много идентични. Явно и културната идентичност ни е близка. Вие ще успеете да почерпите вдъхновение от срещите с нас и от хората тук. Желая Ви бъдещи успехи, винаги да се виждаме, младото поколение да Ви наследи достойно, така че да се гордеете с тях. В нашите сърца Вие сте почетни граждани на града ни.“  Гостите и присъствеащите бяха поздравени от двете чаровни певици Яна и Блага Михови, които изпълниха песните „Седнало е Джоре Дос“ и „Юнак през гора вървеше“.


За пореден път семейство Йовкови потвърди, че жителите на Берковица са много мили и гостоприемни и те се чувстват  като у дома си. Грънчарската фамилия подари две прекрасни глинени изделия, които ще красят двора на музея.

 Николай Йовков и дъщеря му Ралица имат свой собствен стил, признати са не само у нас, но и в чужбина. С тяхната изложба Етнографският музей в Берковица обогатява предлаганото за посетителите в началото на активния туристически сезон. Изработените от крехките женски ръце на Ралица Йовкова керамични предмети, смайваха с красотата на форми и багри и бързо намериха купувачи сред ценителите на това изкуство, което в планинския град има много. Ралица продължава да преоткрива традицията, защото тя е част от нея. Някои от посетителите на изложбата пък заложиха на традиционната керамика. И така години традицията продължава в една прочута троянска фамилия, а мирисът на глина стои в началото на това българско изкуство…

Изложбата ще остане в Етнографския музей до месец септември.

Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари