НОВИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКРИТИЯ В СОСТРА


 Кметът на Община Троян Донка Михайлова съобщи в социалната мрежа Фейсбук , че   около  крепостта Состра край Троян има  страхотни новини.

Това е поредното археологическо лято"Троян 2018" в което екипа на  проф Иван Христов  прави нови разкрития

"Бавно вървим към мечтания голям проект за археология, консервация и социализация на крепостта и на пътната станция.", сподели  градончалничката

Состра е древна римска крепост, разположена в землището на с. Ломец на около 16 км от Троян.

В непосредствена близост до крепостта е минавал римският път от Данубиос (р. Дунав) към Филипополис (дн. Пловдив), останки от който могат да се видят и днес на това място. Крепостта е спомената в Пойтингеровата карта от 8 в.

Строителството на крепостта започва около 147 г. по заповед на император Антонин Пий. При неговото управление тук е разквартирувана Втора Матиакска кохорта. През 249 г. крепостта и прилежащото селище, което е имало военен характер, са опустошени от готите. Кога точно започва възстановяването, не е известно, но се знае, че пет години по-късно по заповед на император Галиен тук е изпратена Втора кохорта (на възвращенците), на която е наредено да издигне нова крепостна стена (т.нар. Източна стена). Нейното изграждане продължава три десетилетия, като е достигала височина 10 метра. Останки от Източната стена са запазени и днес. През 4 в. (378 г.) Состра за пореден път е разрушена от готите. Скоро след това е издигната християнска базилика в селището на името на Св. Георги, а в началото на 5 в. след заселването тук на цивилно население, крепостта окончателно губи военния си характер. По същото време започва постепенното възстановяване на по-ранните тракийски крепости в околностите.

Состра прекратява съществуването си в края на 5 в. с разрушаването ѝ от хуните. Чак през 19 в. на това място е построен малък пътен хан, наречен „Ломешки ханчета“.

Проучването и възстановяването на Состра е извършено в периода 2002  и досега  от Национален исторически музей, Община Троян и Ротари клуб под ръководството на доц. д- р Иван Христов.

Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари