ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И КМЕТЪТ НА ТРОЯН ДОНКА МИХАЙЛОВА ПРИСЪСТВАХА НА 140 ГОДИНИ СЕЛО ЛЕШНИЦА


Празник на народното творчество и занаяти в Лешница бе по повод навършването на 140 години от заселването на селището


Със зам. министъра на регионалното развитие Валентин Йовев и с кмета на Ловеч Корнелия Маринова, градоначалника на Троян Донка Михайлова поздравиха хората от Лешница с празника на селото. Преди 140 години много хора от троянските села Балканец, Чифлик, Шипково, Бели Осъм се заселват в Лешница след масово напусналите селото турци след 1878 година след Освобождението през 1878 г., когато турското население избягало. Тогава заселници от опожарения по-рано Троян и околните села слизат по поречието на Осъм и остават в Лешница. През 1938 година селото  преминава към Ловешка околия. Лешничани пазят спомена за родовия си корен и се чувстват свързани с троянска община.
„Днес отново почувствах обичта им към троянския край.“, написа  Михайлова още в социалната мрежа
„Всички тачим нашата история и се връщаме към миналото с преклонение и това ще ни води и занапред. Нека ценим волята и усилията на местната власт, да вярваме в силата, добротата и интелигентността, да се справяме с трудностите. Честит празник и нека Бог ни помага!“ С тези думи кметът на Ловеч Корнелия Маринова се обърна към присъстващите, след което подари на местната църква икона на Иисус Христос.


 Дамян Дамянов, кметски наместник на селото, представи  и  олимпийският шампион Александър Томов (борец в стил класическа борба, женен за ловчалийка), кметовете на селата Българене, Сливек и Старо Стефаново.

Празникът продължи с художествена програма на групата за фолклор „Балкански огън“, с народни хора и празнична трапеза. В парка беше организирана изложба от рисунки, керамика, стари фотографии.




Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари