В Народното събрание е изложен оригиналът на Конституцията, гражданите ще могат да го видят в Деня на отворени врати на 14 юли 2018 г.

В Народното събрание е изложен оригиналът на Конституцията, приета от Седмото велико народно събрание на 12 юли 1991 г., и е представена фотоизложба със знакови моменти от гласуването на основния закон. Ескпозицията откри председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя покани гражданите да посетят Народното събрание в Деня на отворени врати – 14 юли 2018 г., от 10.00 до 16.00 часа.

Председателят на парламента отбеляза, че приетата преди 27 години Конституция е осигурила демократичното развитие на България. В нея са заложени демократичните принципи на управление като разделение на властите, политически плурализъм, правата на личността и правото на собственост, посочи Цвета Караянчева. По думите й основният закон е станал символ на новия път, по който България тръгна – към изграждането на демократична и правова държава.

Председателят на Народното събрание посочи, че Конституцията е  създала среда и условия, за да може страната ни да реализира стратегическите си цели, свързани с успешното интегриране в евроатлантическите институции. Именно във връзка с интеграцията в ЕС бяха направени и промени в Конституцията и България постигна най-големия си успех, като стана част от обществото на модерните държави, от общност на свобода, солидарност и демокрация, допълни Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че пред българските граждани са се открили нови възможности – да пътуват, да работят, да получават образование във всяка страна-членка на ЕС.

Цвета Караянчева припомни, че дните на приемането на Конституцията са били свързани с противоречия, напрежение, разделение.

Тя благодари на Държавна агенция „Архиви“, че е предоставила оригинала на Конституцията и посочи, че снимките от изложбата на фоторепортера Велислав Николов представят емоциите и вълненията, съпътстващи гласуването на основния закон на съвременна България. Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари