120 години от рожддението на Ламар


Тази година се навършват 120 години от рождението на Ламар

Лалю Маринов Пончев ( Ламар ) е български поет и писател роден на 1 януари 1898 г. в с. Калейца, Община Троян. Завършва Търговската гимназия в Свищов през 1916 г. и Школата за запасни офицери през 1918 г. Участва в Първата световна война. След войната работи в Троян, откъдето е уволнен от чиновническа служба за анархистичните си убеждения през 1923 г. Премества се в София и се сближава още същата година с Гео Милев и Христо Ясенов. От 1925 г. до 1947 г. Ламар ръководи основаната от него печатница „Ново изкуство“, редактира и издава сп. „Новис“ (1929-1932 г.). Участва във втората фаза на Втората световна война. След 9 септември 1944 г. е редактор на списание „Български воин“ и „Турист“, на вестник „Ехо“. Умира в София на 21 февруари 1974 г.
Творчеството му е мост между авангарда на 20-те и новаторските търсения на поколението от 40-те. Той е първомайсторът и на поет. гротеска, която дръзко прекрачва всички табута, лежащи между високите и ниски пластове на езика и си служи свободно с уличния жаргон и простонародното слово. Има значителни постижения и като прозаик – в пътеписа, анималистичната проза и детските приказки.
Във връзка с тази годишнина, както и по повод честването на 181та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода - Васил Левски, Общински комитет Васил Левски Троян и НЧ Искра 1898 с. Калейца Ви канят да се докоснете с творчеството на Ламар с литературното четене на творбата му „Васил Левски – Лирична животопис“.

Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари