Пътя “Виа Траяна Балканика” ще бъде възроден

Римското наследство ще привлича туристи от цял свят, след като бъде реализирана идеята на община Троян да възроди античният път "Виа Траяна Балканика".
Ако проектът се осъществи той може да  се даде положителен тласък на развитието на целия регион. Създаването на новия туристически маршрут, базиран на запазеното наследство от римско време, вече е обсъдено от кметовете на Троян и Карлово. Желание да се включат са заявили и общините Сопот, Хисаря и Павел Баня. Идеята за проекта е на кмета на община Троян Донка Михайлова.
Той ще предлага пътуване по част от древен римски път, посещение на минерални извори, на останки от старинни крепости, както и опознаване на природните красоти в Централна Стара планина. Усилията са насочени към развитие и утвърждаване на община Троян като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм, като активно се използва културно-историческият потенциал на региона.
През последните години много се говори за съчетаване на културно-историческия туризъм с балнеология и спа, а маршрутът може да реализира тази симбиоза успешно. Създаването на маршрут по античното трасе, по което има добре запазени участъци от каменния път, части от крепости и пътни станции е едно добро начало, което цели да даде тласък на развитие на туризма в региона, обясни кметът на община Троян Донка Михайлова. Според нея успешната реализация би довела и до развитието на хранително-вкусовата и винена промишленост, туристически сектор и в частност спа индустрията. По "Виа Траяна Балканика" туристите ще могат да открият богатството на тракийската и българската култура от епохата на Възраждането. Идеята на туристическият маршрут е той да проследява продължението на най-дългия римски път, преминаващ през Троянския проход. В момента се търси финансиране за реализация на проекта.
 Наталия Малчева
Руслана Попсавова
ТроянЪт - Днес и Утре
 http://troyanat.blogspot.bg/
  spodelime.com

Коментари