Посетителският център „Вежен“ посрещна първите си гости

 Той бе официално открит на 17 септември. В обръщението си към участниците в събитието, директорът на Парковата дирекция – Генчо Илиев, подчерта, че създаването на Посетителския център е сбъдната мечта, а служителите на Парка ще направят всичко по силите си той да не е единствен на територията на НП „Централен Балкан“.

Посетителският център „Вежен“ е изграден по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Официалното представяне на Центъра е част от юбилейната програма, посветена на 25-та годишнина от създаването на защитената територия „Централен Балкан“.
Поздравления поднесоха Ирина Митева – управител на Областната администрация – Ловеч, д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, Димитър Стоев – началник отдел „Защитени територии“ в Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерството на околната среда и водите, Румяна Иванова – директор на Българска Фондация Биоразнообразие.
Специален подарък за Центъра - макет на балканска пъстърва, бе подготвила Пенка Ганева – кмет на Рибарица. Тя не скри радостта си, че близо до курортното селище има място, където гостите на Парка ще могат да се информират за богатото биологично разнообразие на „Централен Балкан“, да се забавляват с интерактивните образователни модули, „да гостуват“ в Дома на птиците и да чуят техните гласове, да опитат катераческите си умения на учебната стена, да си подарят отморяваща разходка сред прекрасната природа в подножието на връх Вежен.
За празничното настроение допринесоха представеният Горски театър, както и своеобразното пътешествие „Да се запознаем – Централен Балкан“, подготвено от Дирекцията на Парка.




Източник-Централен Балкан
Руслана Попсавова
ТроянЪт - Днес и Утре
 http://troyanat.blogspot.bg/
  spodelime.com

Коментари