Среща със Силвия Дацин - докторантът, който убеждава света в идеите си

Наближава 15 октомври – международния ден на белия бастун. Този ден от години наред незрящите отбелязват с редица прояви.
В териториалните  структури на Съюза на слепите по случай деня на белия бастун се организират концерти, информационни кампании, банкети и пр.
Реших да Ви срещна със Силвия Дацин - Докторантът – младият специалист, който убеждава света в идеите
Как отбелязвате този ден в Троян
- От община Троян всяка година се отзовават като подаряват на незрящите технически помощни средства (най-често бели бастуни). Т.е. подкрепят ги съобразно техните потребности. Ежегодно на този ден се организира празничен обяд за членовете на организацията и за техните придружители. През последните години все по-трудно се намират спонсори, които да финансират подобни мероприятия. Напълно вярно е, че “няма безплатен обяд”. Нека отчетем и факта, че голяма част от нашите членове разчитат само на ниските си пенсии и разход дори от десетина лева за тях е много.
А как се справят с трудностите на живота незрящите с малките си пенсии? Могат ли да отделят пари за куверт за този празник?
Замисляли ли сте се, че особено за по-възрастните членове (а това са преобладаващата част от членската маса) това е повод да излязат от своите домове, оставяйки поне за малко ежедневните проблеми. Едно такова събиране би им дало възможност да обменят информация по проблемите на хората със зрителни увреждания; да научават интересни новини; да се повеселят под звуците на приятна музика. Ако куверта се поема от самите незрящи много от тях няма да получат този шанс.
Разкажи как е възникнал този празник?
- През 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно този ден започва да се чества и в България. Тази година ще го отбележим за 36-ти пореден път.

Руслана Попсавова
ТроянЪт - Днес и Утре
http://troyanat.blogspot.bg/
spodelime.com

Коментари