Музеят на занаятите в град Троян създаде среда за интелектуална и социална комуникация на хора със зрителни затруднения

 Реализиран е проект  „Създаване на среда за интелектуална и социална комуникация на хора със зрителни затруднения”  Общинска програма „Обществен форум за реализация на партньорски проекти” и собствен принос на  Музея на занаятите в град Троян.

20 бр. занаятчийски произведения
за сетивен допир

Целта на проекта е създаване на среда (обособено място в музея), където хора със зрителни затруднения могат да научат повече за Троянския регион и неговите природни и културни забележителности.

10 бр. пътеводители, 5 броя лупи
В резултат на извършените дейности по проекта бяха изработени 10 бр. пътеводители за музейната експозиция, преведени на брайлов шрифт.

Изработена бе и аудио беседа, която е копирана на смартфон и таблет на музея и може да се предоставя за ползване от посетители със зрителни затруднения.
Закупени бяха и 20 бр. занаятчийски произведения за сетивен допир и 5 броя лупи, които да подпомагат хората със зрителни затруднения. Троянски майстори дариха свои произведения, за да подкрепят проекта на музея – Румен Георгиев, Димитър Якимов, Николай Йовков.
   Това оборудване е ситуирано в многофункционалната зала на музея, в която посетителите могат спокойно да четат и разглеждат занаятчийските творби.
Част от управленска философия на музея е приобщаването на хора със специални физически и интелектуални  потребности. Нашият проект е воден от разбирането, че всяка културната институция, трябва  да утвърждава инициативи насочени към солидарността в обществото.
През 2008 г., музеят  реализира два подобни проекта: „Опорна точка за другия – монтиране на платформа за достъп на хора с увреждания до експозицията на Музея на занаятите и Създаване на достъпна архитектурна сред за хора със специални потребности.
  Стремежът ни е чрез реализирането на проекта да се предостави на тази категория посетители включващо, а не сегрегиращо преживяване. Проектът е ориентиран към хора със зрителни затруднения от Общината и други населени места.
Хората със зрителни затруднения могат да посещават безплатно Музея на занаятите в Троян и се възползват от закупеното оборудване, за да се запознаят с културното наследство на Троянския край.


Руслана Попсавова
Троянът - Днес и Утре
http://troyanat.blogspot.bg/

ДА ПОДКРЕПИМ СЪС SMS НА НОМЕР 2216 с първа дума ПИРИН и текст 1. ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАПОЧНАЛО ОТ ВЧЕРА 05. 08 2016 г spodelime.com

Коментари