Областният управител на Ловеч върна решение на Общински съвет Априлци

Областният управител на Ловеч Ирина Митева върна за ново обсъждане решения на общинския съвет в Априлци, съобщават от пресцентъра на губернаторката.
Мотивите - не са съобразени приложимите процесуални правила и материалноправни норми. В протокола от заседанието е посочено, че с 5 гласа „за“, 0 „против“ и 4 „въздържали се“ местният парламент не приема решение за отчета на бюджета към 30 юни т.г.

За приемане на това решение Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) изисква мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците, тоест в случая е необходимо да са гласували не по-малко от шестима общински съветници.

С 1 глас „за“, 2 „против“ и 6 „въздържали се“ общинският съвет в Априлци не приема и решение за разсрочване на задължения към общината. За приемане на този текст също са гласували по-малко от необходимия брой общински съветници. От това, че няма достатъчно гласове в подкрепа на предложения проект, следва, че волята на общинския съвет е за отхвърляне на предложението, мотивира се областният управител. Според протокола от заседанието не е гласувано предложение за приемане на решението.

Изброените по-горе решения са приети в противоречие с административнопроцесуалните норми. Липсва воля на колективния орган, която да бъде изразена писмено в административен акт. За формиране на колективно волеизявление е необходимо съответно мнозинство. При приемането на тези две решения актовете са оформени писмено с текст, който не е приет с необходимото мнозинство според ЗМСМА, става ясно от заповедта на Ирина Митева, с която те се връщат за ново обсъждане.


Руслана Поопсавова 
ТроянЪт - Днес и Утре
 http://troyanat.blogspot.bg/

 ДА ПОДКРЕПИМ СЪС SMS НА НОМЕР 2216 с първа дума ПИРИН и текст 1. ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАПОЧНАЛО ОТ ВЧЕРА 05. 08 2016 г spodelime.com

Коментари