В Тетевен отбелязаха Успение Богородично

Днес честваме Успение Богородично



На 15 август нов  стил) Българската православна църква чества - Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица.
Празникът бе отбелязан и в Тетевен, като се отслужи тържествена литургия в църквата „Св. Всех Святих", която събра множество вярващи и бе уважена лично от кмета на Общината д-р Мадлена Бояджиева.
Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. В памет на явяването ѝ пред апостолите, Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Руслана Попсавова
 ТроянЪт - Днес и Утре
 http://troyanat.blogspot.bg/

ДА ПОДКРЕПИМ СЪС SMS НА НОМЕР 2216 с първа дума ПИРИН и текст 1. ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАПОЧНАЛО ОТ ВЧЕРА 05. 08 2016 г spodelime.com

Коментари