Публично обсъждане на на проект на Плана за финансово оздравяване на община Тетевен

В Тетевен ще се състои публично обсъждане на проект на Плана за финансово оздравяване на общината.
То е предвидено за 22 август /понеделник/ от 16.00 часа в салона на общината, като предложения, мнения и препоръки от граждани ще се приемат до 19 август, съобщават от общинската администрация.
Община Тетевен отговаря на три от шестте критерия за финансово затруднение според разработената от Министерството на финансите Методика за оценка на финансовото състояние на общините.
Годишните плащания по дълга на община Тетевен надвишават 15 на сто от годишните приходи и са 21,1 процента. Просрочените задължения към края на 2015 г. надвишават 5 процента и са 5,5 на сто. Ниска е и събираемостта на данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства.
Затова в предложения оздравителен план е заложено повишаване на събираемостта на двата данъка. Друго действие, което администрацията е предприела, е оптимизиране и намаляване на плащанията по ползваните два банкови кредита за финансиране на европейски проекти. Чрез заем от Фонд "ФЛАГ" ЕАД ще се погасят част от просрочените задължения.
Част от оздравителните мерки са актуализация на действащи и иницииране на нови наредби, проверка на незаконно ползвани общински терени, редовна събираемост на такси от пазари и паркинги и др.
В оздравителния план е заложен още строг контрол върху разходите, оптимизиране на числеността на администрацията и др. 

източник - БТА, Даниела Балабанова

Руслана Попсавова
ТроянЪТ днес и Утре
http://troyanat.blogspot.bg/


ДА ПОДКРЕПИМ СЪС SMS НА НОМЕР 2216 с първа дума ПИРИН и текст 1. ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАПОЧНАЛО ОТ ВЧЕРА 05. 08 2016 г spodelime.com

Коментари