4-дневен панаир на занаятите в Орешак

 Ежегодно, на храмовия празник на Троянския манастир - 15

август, се провежда провежда 4-дневен панаир на занаятите, който е и един от най-големите в България.
Основите му се поставят още през втората полови-
на на XVIII в., когато около стените на Троянския манастир майстори от цялата страна показват своите произведения.
Освен предмети на народните художествени занаяти гостите
на панаира могат да си закупят и практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня в прохладните бирарии.
Организаторите предлагат на всички, които са предпочели
прохладата на троянския Балкан за времето от 12 до 15 август 2016 г. пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на български популярни и народни песни.
В парка на Националното изложение има организирани арт
ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография.
  Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и
оригинално и да така да се докосне до духа на местните традиции.
 В неделя (14 август) от 12.00 часа в Националното изложение ще бъде открита изложба с произведения на “младите майстори” – резултат от лятното училище по занаяти, което се провежда за четвъртапоредна година в края на месец юли.
  На картата на панаира, която ще бъде поставена в началото
при подхода от Троян и пред Троянския манастир гостите на събитието ще могат да видят възможностите за паркиране, различните обособените зони за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътя на литийното шествие от Манастира до параклиса. Желанието ни е многобройните гости на традиционния панаир на занаятите и Троянския манастир да бъдат информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват.
Богатото културно-историческо наследство, прекрасните
природни дадености на района и многообразието от „живи занаяти” са изключително богатство, при допира с което всеки посетител попада в плен на емоцията от песните, танците, кухнята, занаятите и изящните и приложни изкуства, на това вълнуващо културно събитие в сърцeто на Балкана


ДА ПОДКРЕПИМ СЪС SMS НА НОМЕР 2216 с първа дума ПИРИН и текст 1. ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАПОЧНАЛО ОТ ВЧЕРА 05. 08 2016 г spodelime.com

Коментари