Общинският фолклорен събор „От Тимок до Вита” ще се проведе за 36-ти път

На 27 и 28.08.2016г. в с.Черни Вит, за 36-ти път,
ще се проведе общинският фолклорен събор „От Тимок до Вита”.
Събитието се организира от Община Тетевен, Кметство Черни Вит и НЧ „Христо Смирненски 1925г.” - с. Черни Вит.
Тържественото откриването на събора ще бъде в събота от 10.00 часа на сцената в центъра на селото, където два дни на открито ще звучи българското. Около 80 фолклорни състава, групи за народни обичаи и инструменталисти ще вземат участие в празника. Регламентът е точен – може да се представя само автентичен, изворен фолклор, като съборът няма състезателен характер, а неговата цел е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на фолклорното ни богатство. Всички групи и индивидуални участници ще получат Грамота за участие и сувенир. На 26 август от 19.00 часа, всички желаещи ще могат да чуят изпълненията на децата от Смесен хор „Звъника”, при центъра за работа с деца гр. Плевен, с художествен ръководител Ваня Делийска.
Майстори готвачи ще готвят над обвити в пушек котли, но няма да разкрият разковничето за вкусните ястия от агнешка курбан и боб чорба. Всеки самодеец, както и хората дошли за празника ще могат да вкусят от тези специалитети. Събора ще бъде изпълнен с много пъстрота, която те привлича като магнит и позволява да се докоснеш до характерните за българина занаяти, да опиташ от народната трапеза  и кулинарните специалитети на планинската кухня, и те кара да се чувстваш част от онази богата душевност на балканджиите.

Руслана Попсавова
ТроянЪт - Днес и Утре
 http://troyanat.blogspot.bg/
ДА ПОДКРЕПИМ СЪС SMS НА НОМЕР 2216 с първа дума ПИРИН и текст 1. ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАПОЧНАЛО ОТ ВЧЕРА 05. 08 2016 г spodelime.com

Коментари