Възможна е революция в създаването на нови сортове домати

Списание Nature Biotechnology съобщава, че учени от Нотингамския университет във Великобритания са открили ген, „отговарящ“ за фермента, който позволява да се увеличи рязко срокът на съхранение на доматите.

Селекционерите от цял свят непрекъснато се стремят да разработят особено хранителен сорт домат, който едновременно да има добри вкусови качества и да не се поврежда при транспорт и съхранение. Малко се знаеше обаче за процесите, които водят до омекването на доматите с течение на времето.
И именно в хода на  изследванията си британските учени установили, че ако от продукта се извлече генът, отговарящ за омекването, доматът ще се разваля по-бавно, като при съхранение ще съхранява и цвета и количеството на натрупаните витамини и други полезни вещества.
Учените смятат, че откритието ще има огромно значение за създаването на нови сортове, които да се произвеждат при съвременните методи в растениевъдството, при което се контролира самия процес на развитие на плодовете.
Доматите са една от най-важните за човека зеленчукови култури – стокооборотът в в световен мащаб е около 50 милиарда долара годишно. Те играят важна роля за набавянето на витамини, минерали и микроелементи.
Всяка година в света се създава поне един нов сорт домати – за отглеждане на открито или в парник.
Българските земеделци следят с внимание новостите в областта на селекцията и аграрната наука – надяваме се България отново да възвърне славата си на световен зеленчукопроизводител.
ТроянЪТ, Руслана Попсавова

spodelime.com

Коментари