Троянски художници с изложба във Варна

От 08 юли 2016 год. за трети път в "Ларго" във Варна ще гостува един от любимите автори на галерията - ловешкият художник Владимир Киров. 


Този път в компанията на своето семейство - съпругата Светлана Кирова и сина Мартин Киров. През 2015 година фамилията творци направи серия от големи изложби, с които се представи в ГХГ в Ловеч, в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон, в Майен, Франция, в ГХГ - Смолян. Сега тази експозиция гостува във Варна под мотото "Живопис, пластика и светлина". 
  
Владимир Киров ще покаже дузина от любимите на варненци миниатюри върху дърво, както и няколко маслени платна, които обраха овациите в Лондон. Съпругата му Светлана Кирова, позната сред ценителите с ефирната си портретна маслена живопис и фигурална композиция, за първи път ще се представи в морската столица именно с няколко портрета. Светла е потомка на известния зографски Минев род от Трявна, може би затова критиците откриват в творбите й препратки към одухотворените първообрази на българското зографство. 
Към този фин семеен дует в последните години се присъединява и мощния баритонов звук на пластиките на първородния син на двамата художници - Мартин. Закърмен от малък с любовта към глината, той завършва специалност "Kерамика" първо в художественото училище в Троян, а после и в Националната Художствена Академия в София.
Владимир Киров е роден на 05 ноември 1955 г. в Ловеч. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък. Продължава следването си във ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново, където се дипломира през 1981 г. със специалност ,,Живопис". В периода 1987-1988 г. специализира живопис в Санкт Петербург. След завръщането си в България до днес има над 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в повече от 47 национални изложби, конкурси и есенни салони. Носител е на Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства - Русе през 2011 г. Владимир Киров е канен и участва в много международни експозиции, биеналета и конкурси в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Великобритания, САЩ и Канада, където също е носител на множество призове. Получава една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис "Daler-Rowney" в Англия през 2002 г., двукратен носител е на почетна грамота на Международната изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада (1990 и 1991 г.), Купата на град Mougins от Международния конкурс за визуални изкуства в град Ница, Франция, 1992 г. Владимир Киров е носител на Награда за творчество "Ловешки меч" в раздел "Изобразителни изкуства" на Община Ловеч за 2012 г. Авторът се изявява в областта на живописта и миниатюрата. Живее и работи в гр. Троян.

Мартин Киров е роден на 17 август 1980 г. във Велико Търново. През 1999 г. завършва НГПИ "Проф. Венко Колев", гр. Троян, специалност Керамика, а през 2006 година се дипломира в Националната Художествена Академия, гр. София, отново със специалност Керамика. Като млад автор през 1999 г. печели Наградата на Лорд Джон Бризби за талант и оригинално мислене. Мартин има 6 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и големи представителни изложби с баща си Владимир Киров и майка си Светлана Кирова в Ловеч, Смолян, Лондон и Майен-Франция. От 1999 г. участва във всички регионални изложби в гр. Ловеч, а от 2005 г. участва в редица международни и национални изложби. Красотата и естетиката на пластичните му търсения в областта на керамиката са забелязани и той е избран да направи наградата за Международния Фестивал на Етнографския филм - София 2015. Негови пластики се намират в редица галерии и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в гр. Троян, България.

Светлана Кирова е родена на 13 септември 1958 г. През 1981 г. завършва ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Живопис". Има шест самостоятелни изложби в София, Ловеч и Троян, както и изложба в галерия "София" на Българския културен институт в Лондон заедно с Мартин и Владимир Кирови. От 1984 участва в национални и регионални изложби в България. Член на СБХ. Нейни картини се намират в редица галерии в страната и чужбина. Живее в гр. Троян. Преподава живопис в НГПИ " Проф. Венко Колев" гр. Троян.
http://www.largogallery.com/




  spodelime.com

Коментари