Община Троян е първата от България, поканена за побратимяване с румънски градове

Изготвяне на обща позиция за защита на българските и румънски работници в Обединението кралство след Брекзит договориха женските организации на българската и румънската социалистическа партия, съобщи Европейският информационен център на Илияна Йотова.

Срещата се проведе в Букурещ по покана на лидера на румънските социалистки и ръководител на румънската социалистическа делегация в ЕП - Виорика Дънчила. Темата беше обсъдена и с председателя на камарата на депутатите в румънския сенат Йордиче Флорин.
На срещата Илияна Йотова призова представителите на двете държави и за договаряне и предприемане на съвместни действия за приемане на България и Румъния в Шенген.След проведената по инициатива на госпожа Йотова през март в Брюксел съвместна конференция относно ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка, българският евродепутат отново постави проблема на дневен ред.
Дамите взеха участие и в конференция "Правата на жените в публичните политики. Подобряване стандарта на живот на жените в селските региони". Участие в срещите от българска страна взеха още заместник-председателите на обединението на жените социалистки в БСП - Дора Янкова, Таня Найденова, Атанаска Тенева, както и заместник-председателят на сдружението на българските общини и кмет на община Троян - Донка Михайлова. Те обсъдиха причините за по-малкия дял на жените в предприемачеството в ЕС, сред които нивата на заетост, качеството и достъпа до образование и здравеопазване.
По време на дебатите, участничките от двете държави предложиха конкретни мерки за цялостно подобряване на стандарта на живот конкретно за селските региони. Виорика Дънчила настоя :"Да убедим ЕК да има специален целеви пакет за жените, така както има за младите хора."
Идеята да се гарантират инвестициите, достъпа и качеството до образованието и здравеопазването в един общ целеви пакет бе единодушно приета от всички.
Даден бе старт на процес по проучване на възможностите за побратимяване на български и румънски общини, като община Троян, представена от кмета Донка Михайлова, бе първата българска поканена община. Обмислена бе идеята за разработване на общи проекти в сферата на образованието и ученическия обмен по европейската програма "Еразъм+". 
Илияна Йотова и Виорика Дънчила, като членове на комисията по Равнопоставеност между половете в ЕП, поеха ангажименти да продължат да работят за гарантиране правата на жените в своите страни. За координатори на всички тези процеси бе посочена Дора Янкова от българска страна, а от румънска - Грациела Драгичи.
Женските организации поеха ангажимент да си сътрудничат и в предстоящите наесен избори - президентски у нас и парламентарни в Румъния.

БТА
spodelime.com

Коментари