„Магичният Северозапад – керамика от Берковския край” в Троян

Съвместната  проява на Музеен комплекс - Берковица и Музея на занаятите в Троян е ИЗЛОЖБАТА „Магичният Северозапад – керамика от Берковския край”.

Тя се  откри на 14 юли, четвъртък,  в централната сграда на Музея на занаятите. Въпреки горещия ден доста троянци бяха дошли да уважат екипите от двете музейни институции, които с тази изложба почетоха изкуството на майсторите грънчари от Берковица.





ИЗЛОЖБАТА представя както някои  технологични тайни на берковските майстори - като изработване на големи съдове и т. нар. „дяволска кана”, така и целия колорит на украсата на съдовете -  жълти и зелени с проста ангобна украса, с орнаменти от стилизирани растителни и геометрични мотиви,  които прави  самият майстор.




По някоко думи казаха двамата директори- Елеонора Авджиева и Иво Петков. В зала 10  бе предложена и презентация за самата изложба  .
Преди два дена наши майстори на кеарамиката Ралица и Николай Йовкови изложиха своите творби в Музейния комплекс в Берковица. Това е една много добра идея за обмен  между тези институции.
 Иво Петков не пропусна да сподели,че общото между Троян и  Берковица е Балкана. Но за съжаление в берковския край традицията на керамиците не е продължена така ярко както в нашия  град




 Изложбата




spodelime.com

Коментари