НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „НИКОЛАЙ ПЕТЕВ“

1. Национална литературна награда „Николай Петев“ е учредена с Решение №985/30.07.2015 г. на Общински съвет Троян със съдействието на Съюза на българските писатели.

2. Основна цел на наградата е да стимулира автори на произведения в най-добрите традиции на българската литературна критика и есеистика. Наградата се връчва за цялостно творчество.
3. С Национална литературна награда „Николай Петев“ се удостояват български автори.
4. Национална литературна награда „Николай Петев“ се връчва на всеки 2 години (на ротационен принцип с НЛН „Ламар“) в навечерието на Петковден – празник на град Троян от Кмета на Община Троян.
5. Материален израз на НЛН „Николай Петев“ са: почетна грамота, плакет и парична сума в размер на 1000 лв.
6. Наградата няма конкурсен характер.
7. НЛН „Николай Петев“ е индивидуална и не се връчва за съавторство, на авторски колективи и творчески съюзи. НЛН „Николай Петев“ не се връчва посмъртно.
8. Предложения за носител на НЛН „Николай Петев“ могат да бъдат изготвени от:
8.1. творчески съюзи;
8.2. културни институти;
8.3. издателства;
8.4. университети;
9. Предложенията съдържат:
9.1. формуляр (Приложение №1) – 1 бр.;
9.2. до три произведения (книги) по избор на автора в 5 екземпляра;
9.3. творческа справка за кандидата в свободен текст – 1 бр.
10. Пълният комплект на предложението се подава на адрес: 5600 Троян, пл.“Възраждане“ №1, Община Троян за Националния литературен конкурс „Николай Петев“.
11. Процедура по присъждане на НЛН „Николай Петев“.
11.1. НЛН „Николай Петев“ се администрира от Община Троян.
11.2. Община Троян обявява процедурата на: интернет страницата на Общината, на интернет страницата на Съюза на българските писатели, седмичниците, разпространявани на територията на община Троян и един национален ежедневник.
11.3. Предложенията за НЛН „Николай Петев“ се внасят в Община Троян в срок до 20 септември в годината на връчване на наградата. Постъпилите предложения се обявяват на сайта на Община Троян.
11.4. Кметът на Община Троян назначава със своя заповед комисия за избор на носител на наградата. Комисията се състои от 5 души. В нея участват: ресорният заместник-кмет на Община Троян, председателя на Дружеството на троянските писатели, литературен критик и двама представители на Съюза на българските писатели.
11.5. Комисията определя на свое заседание критериите за селекция и журиране.
11.6. Протоколът от заседанието на комисията се предоставя на Кмета на Община Троян.
 12. Възможно е НЛН „Николай Петев“ да не бъде присъдена.
13. Средствата за наградата – паричната сума в размер на 1000 лв. се обезпечават от Община Троян, дарители и др, а почетната грамота – от Съюза на българските писатели.
spodelime.com

Коментари