ИНИЦИАТИВАТА на АБВ - Троян „Подкрепа за пътя до Орешак“ даде желаният резултат

ИНИЦИАТИВАТА на АБВ - Троян „Подкрепа за пътя до Орешак“ започна през м. май 2016 г., като един от обсъжданите местни приоритети.
На страницата на АБВ - Троян във фейсбук инициативата беше оповестена за пръв път на 3 юни. Всички публикувани в страницата материали събраха над 16 000 прегледа и бяха споделени от над 190 души. Изразеният интерес провокира организирането на подписка в подкрепа на предложението за цялостна реконструкция на пътя от кръстовището при Кози вир в Троян до кръстовището „Кантона“ в началото на с. Орешак. В два последователни четвъртъка, 9-ти и 16 юни, подписката бе отворена на Общинския пазар в Троян, привърженици на АБВ в града съдействаха на инициативата и към края на м. юни бяха събрани над 1200 подписа в подкрепа.
Редакционна забележка  
Тук може да прочетете първата публикация за началото на подкрепата
http://troyanat.blogspot.bg/2016/06/blog-post_554.htm

СЪБРАНАТА подкрепа ни позволи чрез парламентарната група на АБВ да поискаме от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да обърне внимание на обществената нужда, като отдели средства за цялостна реконструкция на пътя от Троян до Орешак. Но министър Лиляна Павлова със свое писмо, в отговор на питането на нашия депутат Кирил Цочев, отказа да се ангажира с реконструкция на пътя, като посочи че: „За пътя се полагат грижи по програма  „Текущ ремонт и поддържане“  в рамките на разполагаемия финансов ресурс, като се извършват изкърпвания на критични участъци от настилката“. Към настоящият момент върви преасфалтиране на участъци от пътя с площ 5 900 кв. м и локален ремонт с площ 323 кв. м, ремонтират се пътни окопи с дължина 2 700 м и се почистват банкети с обща площ 3 300 кв. м.

НА 3 ЮНИ 2016 Г. АБВ - Троян постави публично въпроса за пълната реконструкция на пътя между гр. Троян и с. Орешак. Това е най-известният път в общината и представлява най-интензивната стопанска и туристическа артерия на територията на община Троян. За държавната администрация той е третокласен път ІІІ-357. Този път е най-пряката връзка между градовете Троян, Априлци и Севлиево и обслужва потока към Троянски манастир и Националното изложение в с. Орешак, към с. Черни Осъм и северните подстъпи към Стара планина.

УЧАСТЪКЪТ от Троян до Орешак е преасфалтиран последно през 1986 г., той е с дължина 4020 м и е едно от най-натоварените трасета на територията на общината. В резултат на 30-годишната му експлоатация асфалтовата настилката е в изключително тежко състояние. Многократно общинското ръководство настоява пред МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ремонтирането на този участък от 4 км да бъде извършено през настоящата година, но до момента положителен отговор няма. На 6 юни 2016 г. АБВ също се обърна с парламентарен призив за подкрепа към МРРБ и на 17 юни получи отказ на министър Павлова.
ЧАСТ ОТ ПЪТЯ с дължина 1030 м е на територията на кв. „Ливадето”. Предвид изключително тежките условия за автомобилното движение в квартала Общинският съвет - Троян със свое решение №159/19.05.2016 г. осигури 194 хил. лв. за преасфалтиране само на този участък. Останалите участъци от Троян (кръстовището при Кози вир) до квартала – 2136 м, и от квартала до с. Орешак, 900 м, би следвало да се ремонтират от АПИ .
РАЗБИРАНЕТО, че повече от 30 години сме оставили най-популярната троянска пътна артерия в окаяно състояние даде начален тласък на инициативата на АБВ – Троян за реконструкция на републикански път ІІІ-357 от Троян до входа на Орешак. Работата ни по тази инициатива обаче е доста по-обхватна - обръщаме внимание, че републиканският път ІІІ-357 осигурява достъпа до Троянския манастир и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, и проблемът с него не е само наш троянски, а национален.
Входът към Орешак вече изглежда така, 13 юли 2016 г., снимка: Община Троян
НО РАБОТАТА ни не приключва до тук. Разглеждаме въпросите с ремонта на път ІІІ-357 (от Троян до Орешак) и задължителния бъдещ ремонт на ул. „Стара планина“ в Орешак в цялост. В очите на гостите ни те са едно трасе, а събраните впечатления до Троянския манастир, Националното изложение и множеството други туристически обекти в района изграждат националния и международния облик на Троян. Проблемът има и друга страна, която следва да се реши - цялостна реконструкция на ул. „Стара планина“, съчетаваща освен типичните улични нужди и необходимостта от места за паркиране пред туристически обекти, както и реализацията на водния цикъл на с. Орешак. Считаме, че подходът при политическото решаване на тези въпроси трябва да е цялостен, а не „на парче“, за да избегнем скъпи грешки и разход на публични средства без резултат. В този смисъл продължаваме нашата дейност и приобщаването на подкрепа за нея.

АБВ - Троян
spodelime.com

Коментари