МИНУТА МЪЛЧАНИЕ ЗА ХАЙДУТ РАЛЧО В КАЛЕЙЦА(ТРОЯНСКО)

На 16 юли жители и гости на с. Калейца (Троянско) почетоха паметта на местния герой от преди Освобождението Ралчо Тодоров или Хайдут Ралчо, убит на 18 юли 1716 г.

В навечерието на годишнината от убийството му хората от селото се поклониха пред паметта му – защото е жив споменът за закрилника на калейчани.






Литийното шествие до лобното място на хайдутина започна от центъра на селото, като постоянно се включваха хора. Бяха поднесени венци от името на кметството, на читалището и на клуба на пенсионерите в селото.
Отец Станимир Маринков отслужи заупокойна молитва за закрилника на селото.














Филма
По една свещичка и с минута мълчание дошлите на мястото на гибелта, си спомниха за храбрия българин.
А специално поканени членове на Национално дружество „Традиция“, регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци – Троян) направиха възстановка на събитието.



снимките  от възстановката са дело на Мая Георгиева/Моновска/
Цялата възстановка може да видите ТУК.
С годините историята на Хайдут Ралчо се предавала като легенда сред местната общност. През 1971 е намерена част от надгробен паметник с името и датата на смъртта на Ралчо Тодоров, а наследниците на големия ралчовски род организират изработване на паметник в близост до мястото на смъртта му.
Ренета Варчева и
Борис Ненков
Паметникът е дарение от Борис Ненков, скулптур и писател. Също така недокументираният исторически разказ е в основата на романа на Ненков „Мирис на барут“.

ТУК може да прочетете повече за Хайдут Ралчо.










На първата снимка виждате паметника в деня на откриването, а на втората – по време на честване след години.

Последната снимка е на рода Ралчевски, като детето е известният писател МартинРалчевски, който живее в Англия.
Мартин Ралчевски е роден в София на 4 март 1974 г. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалности теология и география. Автор е на пет романа и един сборник с разкази, както и на около четиридесет статии.
Популярни негови публикации са: „Единна теория на всичко“, „Коледа без Бог“, „Забранени ли са от Бога кръвопреливанията?“, „Ще изчезне ли българския народ?“, „Когато няма никаква надежда“, „Завръщане в България след 200 години“, „Причина-следствие”, „Реквием за една любов”, „За духовното щастие”, „За Америка без розови очила“, "Антихрист" и др.



spodelime.com

Коментари