Ремонтират Къкринското ханче с помощта на ВМРО

Емблематичното Къкринско ханче ще бъде цялостно ремонтирано по повод 85 години от създаването му, съобщава „Ловеч днес“.

Ханчето е първият музей на Васил Левски у нас, създаден през 1931 г. В двора върху паметника се  пази и първият барелеф на Апостола.
По инициатива на ВМРО - Ловеч, с помощта на дарители от цялата страна, са събрани средства за аудио-визуални ефекти в оджака и джамала, които да създадат усещането за автентичност. Поставени са нови осветителни тела, а електрическата инсталацията е подменена.
В момента текат ремонтни и реставрационни дейности. Ремонтирането се изпълнява по програма за реновиране, рехабилитиране и обогатяване на експозицията на ханчето със собствени средства на музея „Васил Левски“ в Ловеч, с помощта на общината и родолюбиви българи.
Част от  ремонтните дейностите са извършени през 2015 г., други текат в момента, а трети се довършат през годината, каза още кметът. С нова визия е част от вътрешността, част от оградата, допълва се вътрешната експозиция с картини и фотографии. До края на годината са предвидени спешни ремонтно-укрепителни дейности като закрепване на 90 броя конструктивни елементи на оградата. До края на 2016 г. трябва да се реновира и екскурзоводската стая.
Експозицията на Къкринското ханче ще бъде обогатена, а амортизираните културни ценности ще бъдат заменени с нови.
ВМРО
spodelime.com

Коментари