ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА

Планинската спасителна служба (ПСС) е специализирана организация в състава на Българския Червен кръст (БЧК) и развива своята дейност на основание на закона за БЧК (27.09.1995 г.), Устава на БЧК и Правилника за устройството и дейността на ПСС.

Държавата е възложила на БЧК да извършва дейността „планинско спасяване“ чрез Планинската спасителна служба. В този смисъл дейността на ПСС е регламентирана от нормативната уредба на Република България.
Планинската спасителна служба е единствената организация в България, която се занимава с планинско спасяване и като такава е призната и е член на Международната организация за планинско спасяване IKAR от 1971 г.
За Троянския край можете да разчитате на  ПСС Троян – Централна Стара планина, тел. 0887 542 834.
Денонощно работи също на  Централен денонощен пост в София тел. 02/963 20 00, моб. тел. 0887 100 237, 1470 (от Мтел). На този телефон денонощно се приемат сигнали за нещастия в планините, предоставя се оперативна информация за метеорологичната и теренна обстановка в националните ски центрове, дават се съвети и препоръки относно сигурното и безаварийно движение по планинските маршрути.
ТроянЪт

spodelime.com

Коментари