Община Троян ще благоустроява в СОСТРА


Благоустройствените дейности, които Община Троян предвижда за СОСТРА през 2016 г.


На 29 юни се проведе съвместна пресконференция на кмета на Община Троян, г-жа Михайлова и доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей.
доц.Иван Христов
Повод за пресконференцията бе наскоро откритият ценен епиграфски паметник от времето на римския император Филип І Араб, който вече е поставен в лапидариума в центъра на град Троян.
В нетрадиционна обстановка, с домакинството на г-жа Авджиева – Директор на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства в гр. Троян, кметът Михайлова и доц. д-р Христов дадоха яснота какво предстои да се случи на територията на комплекса СОСТРА.
За календарната 2016 г., Община Троян е планирала няколко благоустройствени дейности в СОСТРА. С цел подобряване достъпа до АИК „Состра“ и обособяване на временен паркинг, Община Троян възнамерява да благоустрои терен, намиращ се в непосредствена близост до крепостта, за което е предвидена сума в бюджета на общината.
Намеренията са да бъдат изпълнени: отнемане и извозване на хумусния слой, уплътняване на земната основа с виброваляк и доставка, полагане и уплътняване на трошен камък и минералбетон. Общата площ, която ще бъде благоустроена е около 1 000 м2 .
Общината започва проектиране, с цел търсене на европейско финансиране на  три подобекта: Консервация, експониране и социализация на кастел „Состра“; Консервация, експониране и социализация на „Римска крайпътна станция“; Пътна връзка, паркинг и посетителски център /идеен проект/ в имот, в землището на с. Ломец, община Троян, Ловешка област.
Съвместните усилия са насочени към това СОСТРА да се превърне в обект, който да генерира още по-голям посетителски интерес. Радостно е, че организирани туристически групи продължават да посещават СОСТРА и малкото римско градче е задължителна спирка в техните посещения.



spodelime.com

Коментари