85 години от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче


Тържествено днес бе отбелязана 85-ата годишнина от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче, както и 179 години от рождението на Апостола. По този повод в село Къкрина, община Ловеч, бе предвидена богата програма.

В тържеството край ханчето-музей се включиха депутатът Антон Долапчиев, областният управител Ирина Митева, Ловчанският митрополит Гавриил, Корнелия Маринова-кмет на Ловеч,председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, представители на партии, на училища, граждани.
След поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Левски, гостите разгледаха обновената експозиция на музея. За промените говори директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова. Във всяко от помещенията има нови моменти, които „оживяват“ атмосферата и пресъздават духа на онова време, когато Левски на 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция. Използвани са аудио-визуални средства, чрез осветителни тела е имитиран огън в джамала, по стените има нови портрети на Васил Левски, Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца, както и факсимилета от документи. Посетителите могат да гледат и документални филми на видеоекран.
по материали  на Ловеч днес
снимки Ивайло Шопски и Ловеч днес
spodelime.com

Коментари