40 ученици - доброволци събираха данни за 50 вида растения в резерватите „Козя стена” и „Северен Джендем”

40 ученици доброволци събираха данни за 50 вида растения в резерватите „Козя стена” и „Северен Джендем”, съобщиха от Общинския педагогически център в Троян (ОПЦ).
Учениците са участници в две специално организирани обучения в рамките на проекта „Повишаване на екологичната култура на ученици от община Троян“ (EcoEdu). Той започна в началото на миналата учебна година и се реализира от Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) – Троян, в партньорство с Общинския педагогически център.

Учениците, които участваха в специализираните обучения на терен, събраха богата информация за биологичното разнообразие в Централен Балкан. Те работиха под ръководството на експерти и педагози. Данните, събирани по време на експедициите, ще бъдат въведени в Националната система за мониторинг на биоразнообразието. Започна и изграждане на две демонстративни опитни полета на територията на института, където младите изследователи ще имат възможност да изучават и опознаят растителните видове, типични за земеделието на района. По проекта вече е оборудвана стая за екологична култура в ОПЦ.

В нея ще бъдат подредени изработените хербарии от доброволците и снимки на растителни видове в естествена среда, заснети по време на експедициите. В края на проекта ще бъде заснет филм с учебна цел, който ще бъде прожектиран в реновираната стая в ОПЦ, която ще се използва и за обучение на ученици и ще се утвърди като модерен център за екологична култура. Целта на проекта „Повишаване на екологичната култура на ученици от община Троян“ (EcoEdu) е участниците да повишат знанията си за биоразнообразието, опазването му в променящите се климатични условия и опазването на околната среда. Реализира се по програма BG03 „Биологично разнообразие и екосистеми“, която се финансира чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 г., с Програмен оператор – Министерство на околната среда и водите.
кмета .бг
spodelime.com

Коментари