ОБЩИНА ТРОЯН С ПРИЗ НА ФОНДАЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНИ РЕГЛАМЕНТИ

На 7юли 2016 г „Фондация за прозрачни регламенти” ще връчи за осми пореден път наградите за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации за резултати, постигнати от тях през календарната 2015 г.

В категория „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и
гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на
администрацията”:

Първо място: Общинска администрация Троян - "Комплексно административнообслужване в община Троян и изграждане на VPN връзка" - 8 гласа;

 Второ място: Столична община - "Отворените данни на град София" - 6 гласа;
 Трето място: Общинска администрация Варна – с три практики: "Туризъм",
"Младежки дейности", "Социални дейности" – по 1 глас;
 Общинска администрация Мизия – "Нови възможности за грижа" – 1 глас;
 Общинска администрация Русе – "Русенските Дракончета" – 1 глас.

 И в категория “Най-прозрачна общинска администрация”:  Първо място: Общинска администрация Добричка – 46,50 точки;  Второ място: Общинска администрация Бургас – 44,00 точки; Трето място: Общинска администрация Троян – 43,00 точки.


Наградата е годишна преходна статуетка, изработена от българския скулптор Райнис Гелов по идея и задание на Настоятелството. Статуетката символизира добрата воля за промяна към прозрачност и откритост в действията на администрацията, към „отваряне” на администрацията към гражданите и бизнеса.
Статуетката се предава на следващия победител в съответната категория. В случай че една администрация спечели наградата в дадена категория три години, то статуетката ще остане нейно притежание завинаги.


За всичките четири категории допустими кандидати са областни администрации и общински администрации. В категориите за най-добра практика партньорството е задължително условие за кандидатстване, като партньори на администрациите трябва да бъдат структури на гражданското общество.
Обща цел на конкурса:
Стимулиране на развитието и прилагането на публични и прозрачни регламенти в работата на администрацията.
Стимулиране на административната и гражданската активност за налагане на добри практики в работата на администрацията.
Насърчаване на диалога и взаимодействието между държавата, местното самоуправление, стопанските организации и гражданското общество при решаването на обществено значими проблеми.
 Специфични цели
Повишаване на прозрачността и публичността на административното обслужване на гражданите и бизнеса – „отваряне” на администрацията към потребителите на административни услуги.
Повишаване на отчетността на администрацията пред гражданите и бизнеса.
Утвърждаване на партньорството между администрацията и структурите на гражданското общество за засилване на гражданския мониторинг и контрол за превенция на корупцията.
Подобряване на организацията и работните процеси вътре в администрацията за постигане на прозрачност и публичност на дейността й.
Повишаване на общественото доверие в българските институции.

Оценяване на кандидатурите
Кандидатите за приза се оценяват на 3 етапа от комисия, която е назначавана всяка година със заповед на управителя на „Фондация за прозрачни регламенти”:
оценка на административно съответствие;
оценка на допустимостта;
оценка на качеството.
Оценката на качеството в категориите „Най-прозрачна областна администрация" и „Най-прозрачна общинска администрация" се извършва от комисия по точкова система, като включва и оценяване на функционалността на интернет страниците на администрациите. Оценката на качеството в категориите за най-добра практика на партньорство между областна/общинска администрация и структурите на гражданското общество се извършва от областни и общински администрации, които пожелаят, по начин, описан в регламента.
по материали от днешната пресконференция  и http://ftr-bg.org/
Честито на Община Троян!

spodelime.com

Коментари