Първи случай в Ловешка област на огнище със заразното заболяване нодуларен дерматит

Първи случай в Ловешка област на огнище със заразното заболяване нодуларен дерматит по едрите преживни животни е установен в Априлци.
Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев. Заболяването е доказано лабораторно в понеделник /6 юни/.

Става въпрос за животновъден обект в кв."Острец". Пет животни са умъртвени по хуманен начин - едно заразено и четири контактни.

"Животните се отглеждат на територия, която не е близо до пътища, в горист район, говедата не са напускали от година и половина обекта, нито е влизало животно", заяви Федерчев.

Той добави, че вече са осигурени 2500 ваксини, които ще бъдат поставени на животните до края на седмицата, като за това са ангажирани девет ветеринарни лекари. По думите му първата ваксинация ще обхване говедата около огнището на заболяването и постепенно кръгът ще се разширява, докато бъдат обхванати всички 12 хиляди животни в областта. Една от целите е да се спасят големите ферми.

Федерчев добави още, че собствениците на умъртвени животни ще бъдат обезщетени от държавата и уточни, че заболяването не е опасно за хората.

Кметът на община Априлци Младен Пелов постави въпроса какво ще се случи с нерегистрираните животни и с фермерите, които нямат сключен договор с ветеринарен лекар.

Д-р Федерчев заяви, че всяко едно възприемчиво животно ще бъде ваксинирано, но кметовете и кметските наместници трябва да съдействат за установяване на нерегистрираните говеда.

На заседание на Областната епизоотична комисия бяха обсъдени мерките за справяне с разпространението на заболяването.
http://dnes.dir.bg/
 ПГМЕТ - Троян http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари