Веселието на народа на Празника на билките, планината и туризма в местността"Айдушко сборище"/троянско/

 "Да променим отношението към природата” е мотото на Празника на билките, планината и туризма, който се провежда над с. Балканец, Троянско, на Айдушкото сборище до пътя за Беклемето. Този празник всяка година събира стотици хора от Северна и Южна България - туристи, велотуристи, планинари, еколози, билкари, мотоделтапланеристи, ориентировачи, любители на планината, на конния спорт, приятели на Троянския край от цяла България.
Тази година тържеството се откри от бъдещето на България-Децата...Окичени с венци на главата те изпяха една красива песен
 Зам.председателят  на Народното събрание Красимир Каракачанов поздрави присъстващите и им пожела весел празник
След  това бе даден старт на  състезание за плетене на венци. 

Като Кулминационен момент  на празника беше демонстрацията -  стрелба с лък. Четири жени на коне и без коне демонстрираха умението си да стрелят  с най- древното оръжие.





За доброто настроение  помогнаха ансамблите "Чинари" и "Гоце Делчев", Петър Георгиев и Атанаска Стефанова, дошли да поздравят празнуващите. 















Ние отново се върнахме в съвремието със конкурса за най-дълъг и богат венец. Венците бяха измерени много прецизно.
Всички си тръгнаха доволни , с награди от един от спонсорите "Орифлейм". 
Хората и песните не стихваха..А хората не сядаха даже и за минута. Виеха се редиците от мало и голямо.








 Петър Георгиев и Атанаска Стефанова,дошли да поздравят празнуващите. 


 Благоприятните климатични условия, в съчетание с природните дадености, са направили от района на гр. Троян привлекателно място за туризъм и отдих. Троянската община е изключително съчетание – величествени планини, реки и минерални извори. Гледката към Балкана и връх Козя Стена, която се открива от поляната на Айдушкото сборище и дъхавите билки допълнително допринасят за атмосферата на празника.
Благодарение на традиционните спонсори/Община Троян и други/, хората  се веселяха под звуците на гост -изпълнителите. Традиционни гозби и напитки  допълваха веселото настроение. Чай от 22 билки, растящи в Троянския балкан  вреше в големите казани на поляната, където всички  пиеха до насита до края на празника.























































Изживейте и вие тези моменти с видео материалите и многото снимки..
Видео
Празник на билките, планината и туризма
Снимки

Празник на билките ,планината и туризма - снимки


spodelime.com

Коментари