Огромно Благодаря към НД"Традиция"

     
В съботния ден  членове на НД"Традиция" Троян и Априлци с възстановка в с.Велчево  почетоха паметта на Велчо Ночев/ Велчо комита/ и другите загинали за в Априлското въстание преди 140 години.

  Селото в Троянския Балкан носи името на Велчо Петров Ночев.  Роден е  през 1835 г.  Участва в работата на Новоселския частен революционен комитет на ВРО.
        По време на Априлското въстание (1876) в района на село Ново село е избран за подвойвода и стотник. Участва в създаването на Новоселската република. Притежава съвременно за времето си оръжие и се отличава с точното си стрелба. Проявява се с грамотно командване в боевете при „Дебневския боаз“ и връх „Марагидик“.
       
  След погрома на въстанието се укрива и при предателство е заловен. Осъден е от Търновския военнополеви съд на смърт чрез обесване.Присъдата е изпълнена на 2юли  с.г.
         След Освобождението от османско иго на неговото име е наименувано новосъздаденото село Велчево, Троянска община. Тук е издигнат негов паметник през 1969 г.
   
  По този повод получихме благодарствено писмо от пра-пра внукът му Христо Костов.
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ
  Възстановката беше наистина  впечатляваща и запомняща се. За разлика от минали години в таз годишната  беше предаден истинския патриотизъм и героизъм на моя пра-пра дядо Велчо Ночев. Тази година се навършват 140 години от смъртта му.  Аз съм изключително благодарен на дружество ''Традиция '' и на господин Владо Станев за отдадената почит и уважение към моя пра-пра дядо. Нека и за в бъдеще да бъде показвано такова голямо уважение към личността на Велчо Петров Ночев.
с уважение Христо Костов

Снимки- Мая Георгиева 
изт.-Уикипедия

http://www.lagerite.com/

Коментари