Юбилейно издание на национален фолклорен събор в Тетевен

На 3-ти и 4-ти юни на  пл. „Сава Младенов“  ще се проведе Десетият национален детски фолклорен събор – „Тетевен 2016“.


     Националният детски фолклорен събор сложи своето начало във вече далечната 1993 година. Страната навлизаше в своите демократични промени, които обхващаха всички сфери на живота ни. Трудни могат да се нарекат тези години, но ентусиазмът беше водещ, беше градивен. И съборите не бяха кой-знае колко в страната, и фестивалите тръгваха, къде по-трудно, къде по-лесно.

    Но, както се каза вече, ентусиазмът имаше своето водещо начало. В подкрепа на Националния детски фолклорен събор беше и т.н. „начало“, за което може да се каже, че послужи Общинският фолклорен събор в с. Черни Вит. Защото мястото на Тетевенския район в областта на фолклора е осезаемо, а достиженията в тази област значими. И в тази връзка, целта на появата на Националния детски фолклорен събор може да се определи като място на формиране възпитанието на младото поколение в областта на автентичния фолклор, или както на времето се изрази проф. Тодор Джиджев, Тетевен даде място на „детската Копривщица“. И такъв беше и статута на събора – на две и три години, предхождащ Националния фолклорен събор в Копривщица.

     И тази живителна струя продължаваше във времето, къде по-тънка, къде по-пълноводна, но непрекъсваща във времето.

     И така, Националният детски фолклорен събор „Тетевен 2016“ е в своето десето издание. Времето, както и в началото, е същото – краят на месец май и началото на юни. Вярно е, че конкуренцията на такъв род прояви е неимоверно голяма, и не винаги лоялна. Но, едно можем да кажем, ние останахме верни на традицията. Такса изява продължава да отсъства от регламента на събора, колкото до вниманието, то отново можем да кажем, че вниманието към  най-малките носители на фолклора продължава да бъде наша грижа, защото осъзнаваме това наше задължение към бъдещето на събора.

     И както и да продължаваме да отстояваме традицията, безспорно трябва да обърнем и внимание на нови и нови моменти към проблемите на фолклора, за да бъде и грижата ни за съхраняване на културната ни идентичност резултатна.

     Съвсем сигурно е, че сложеният статут е удачен, и тъкмо тук трябва да насочим усилията си, че цикълът от две и три години трябва да разширят и нашите грижи, щото усилията ни да станат постоянна наша грижа.

     Да пожелаем добър старт на Десетия национален детски фолклорен събор – „Тетевен 2016“ и разбира се, нашата грижа да продължи във времето, за да го има, за да радва и участници и гости в името и за бъдещето на това неоценимо народно богатство.

     На добър час!
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари