Троянци почетоха паметта на Александър Стамболийски



На 11 юни 2016 членове и привърженици на БЗНС  от Троян  почетоха паметта на  Александър Стамболийски  в местността Янини грамади край с.Славовица





На мемориала на Стамболийски бяха поднесени венци и цветя








Стотици земеделци от цялата страна, симпатизанти, приятели и привърженици на Земеделския съюз присъстваха на поклонението.


Премиерът Бойко Борисов също уважи събитието на БЗНС по покана лидера Николай Ненчев. В словото си той каза ,че " С усилия и по-обединени можем да постигнем повече" . Още  припомни че,  Александър Стамболийски  е бил министър-председател и министър на отбраната и по стечение на обстоятелствата сегашния лидер  ръководи това важно министерство. Похвали това, което прави БЗНС и неговият председател г-н Ненчев,
" Министерството на отбраната в един от най-важните сектори , който се опитваме да модернизираме и да направим така, че да си стъпи армията на крака. Затова трябват доста финансови средства и ние ги постигаме чрез битката с контрабандата - над 3 млрд. лв. повече събрахме миналата година в бюджета"

Групата от Троян посети  и   къщата-музей на убития непосредствено след 9-юнския преврат лидер  на БЗНС. Лидерът Витлием Илиев положи цветя и на лобното място на видния земеделец в стаята с кървавия подпис, където е бил зверски  убит.
Кървавият надпис

Александър Стамболийски оставя саморъчен кървав надпис на стената преди да издъхне.
На 14 юни 1923 г. зверски е убит министър-председателят Александър Стамболийски. Превратът от 9 юни го заварва в неговото родно село Славовица, Пазарджишко.Още на 10 юни новият военен министър Иван Вълков дава устна заповед на капитан Иван Харлаков Стамболийски да бъде заловен и убит. Харлаков заминава с група военни за Пазарджик, където операцията по залавянето се ръководи от полковник Славейко Василев.
Стамболийски прави опит да се добере до двореца в Кричим, но на 13 юни е заловен при село Голак, след което е отведен в Пазарджик. Тук го предават на групата на капитан Харлаков, който го завежда във вилата му в Славовица. Там той е убит от група членове на ВМРО, водена от скопския войвода Величко Велянов.
Къщата на
Александър Стамболийски
в с.Славовица


Стаята където е зверски убит Ал.Стамолийски
Надписа е на стената
Витлием Илиев поднася цветя

Общ.съветник
Веселин Ииев

членът на Общинското ръководство
Зорница Панамска





Руслана Попсавова
Връзки с обществеността на БЗНС Троян

Галерия от снимки  - кликнете върху линк 
http://troyanat.blogspot.bg/p/blog-page_54.html



http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари