За пръв път Празник на саламурата в Тетевен

Вероятно всеки район има свое характерно и неповторимо ястие.
За Тетевен е трудно да се каже дали това е лучникът или боб чорбата със зелени джанки, но изглежда жителите на поречието на Бели и Черни Вит са се обединили около саламурата. Нейният първи празник се състоя на 25 юни 2016 г. на централния площад на Тетевен.

За мнозина от нас саламура означава солен разтвор за сирене или туршия, но в страната ни саламура е името на няколко рецепти, всяка със своята история и характерното за района в който се приготвя – Саламура


В Тетевенско това е вкусна чорба от дребни риби (черна мряна, клен, пъстърва) и люти чушки, изпечени на жар, плоча или скара, домати, чесън, копър и доста оцет. В някои рецепти има и печени чушки, и речни раци. Общото е, че чорбата трябва да е солена, кисела и люта, така че да подхожда на тетевенската сливова ракия. Студената саламура пък е местната сутрешна алтернатива на шкембе чорбата и е със същите терапевтични свойства.
На първия празник на саламурата участваха жители на шест населени места: Рибарица, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Гложене, Тетевен. Имаше кулинарна изложба на местни рибни ястия и се готви саламура.
Оказа се, че типичната за този край саламура (рибена чорба) във всяко село има различни елементи.
Като цяло се прави от печена на жарава риба – мряна или пъстърва, с домати, чесън и подправки и задължително люта чушка.
Риболовните традиции бяха представени чрез изложение на риболовни пособия и демонстрационно хвърляне на срекме – уред, чието използване е забранено от закона.
Разбира се, празникът е и чудесен повод за изява на местните певчески и танцови състави
http://gotvarstvo.bg/
снимки-Теменужка Величкова
spodelime.com

Коментари