Безработицата в Троян спадна до 5,8%

Безработицата в Троян  е спаднала под психологическата граница от 6%  -  5.8%.

 Това съобщи на редовната си пресконференция г-жа Донка Михайлова - кмет на града. В бюрото по Труда са регистрирани 830 души при 14378 души активно икономическо население. Общината  продължава да води в класацията  за най- ниска безработица в областта.Зад  нас се нарежда Ловеч с 8.6%. Средното ниво за страната е 9.3%,  а в  областа е 14.7% пункта.  С 2% по-нисък отколкото  миналата година.
Това е радостен факт, защото представлява една трайна и устойчива тенденция за намаляване на безработицата в историята на троянска община.
"И друг път сме споменавали, че пред троянци остават други предизвикателства.
Едното е с нивата на трудовите възнаграждения, което все още е неудовлеторяващо.
А другия проблем е в структурата на безработицата.Ние   се стремим да следим и подпомагаме процеса на заетост на младите хора с висше образование. Както и другата популярна група млади хора, които трудно намират работа - младите хора с ниско образование. Някои от тях и са неграмотни, а това води вече до много сериозни проблеми. За първите 4 месеца на годината в Бюрото по Труда са регистрирани 520 нови работни места на територията на Общинат" каза още  г - жа Михайлова

Също така и програмите за временна заетост  обхващат младежи до 29 год на минималната работна заплата. Тези програми са 6  месеца. Досега   има 4 подадени молби за отказ от програмата, защото са започнали работа другаде с по - високо възнаграждение 

Чувствително расте броят на пътуващите работници от други населени места.
Тенденцията да растат нивата на заплащане не се случва нормално. И това е безпорно тревожен факт. На следващата пресконференция ще бъдат данни, какво се прави за разрешаване на проблема.

ПГМЕТ - Троян http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари