Страхотното момиче от Троян Василена Дисанска получи наградата си за художествен превод от испански на български език

Наистина можем да говорим за сериозни традиции в обучението по испански език в нашето училище. Всяка година учениците на Вяра Дочева, които изучават испански като втори чужд език, показват, че желанието на ученика и професионализмът на учителя задължително дават своите резултати.
И всяка година „испанците“ печелят награди!
Но тази година постиженията са впечатляващи. На Седмия конкурс за художествен превод от испански на български език (организиран с усилията на „Отдел по образователни въпроси“ към Посолството на Кралство Испания и ИК „Колибри“), при повече от 40 (!!!) участници, Василена Дисанска от Х А клас е класирана на първо място. Но това не е всичко.
Председателката на журито Боряна Дукова (преподавател по испански език в СУ „Св. Климент Охридски" и един от най-добрите съвременни преводачи от испански език) специално потърси „това страхотно момиче от Троян", за да сподели впечатленията си от превода на Василена. „Работата на Василена просто направи впечатление на всички, личи задълбочената езикова подготовка“ – добави Атанас Сугарев, представител на ИК „Колибри“.
А преводът хич не беше лек. Става дума за едно интересно и сложно произведение – „Среща с палача” от Ариел Диас, а преводът вече е публикуван в годишния алманах на издателство „Колибри“!
Наградата бе връчена на 30.05., на тържествена церемония във Френския културен център в София от Пабло Диес, „Отдел по образователни въпроси” към Посолство на Кралство Испания, който отбеляза, че резултатите от работата на Вяра Дочева и Василена, на ментора и ученика, са впечатляващи…

В сборника на ИК „Колибри“ е включена и чудесната работа на Паола Пеевска от ХII а клас – откъс от „ На добър път, господин президент” на Маркес.
И да не забравим!
С Василена се срещна и разговаря и журналист от Българско национално радио – в петък между 12,00 и 14,00 часа можете да чуете интервюто в ефир!
Ангелина Иванова


http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари