Момчил Неков - Планината е богатство

Планината е богатство, което може да ни даде много, но и към което трябва да се отнасяме отговорно.
Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков по време на 19–та научна конференция „ЕкоМаунтин-2016“ на тема: „Екологични проблеми на планинското земеделие“, провела се в гр. Троян, организирана от Института по планинско животновъдство и земеделие в града. Той представи и предложения от наскоро приетия в Европа доклад относно Политиката на сближаване в планинските райони на ЕС. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Евродепутатът засегна и темата за биоземеделието като подчерта, че Европа стимулира биологичното земеделие, като за България се предвиждат близо 114 млн. евро. „Това е ресурс и възможност, които аз силно вярвам, че трябва да се използват за развитие на сектора, защото инвестицията в биологичното земеделие е инвестиция в общественото здраве и в по-добро управление на ресурсите на околната среда”, посочи той. 
В края на своето изказване, Момчил Неков сподели, че по негова инициатива в наскоро приетият доклад за политиката на сближаване в планинските региони е била подчертана ролята на научните институти, свързани с планинското земеделие. „Включително и тези, които вие представлявате тук. Вярвам, че без вас и вашия принос планинското земеделие няма да бъде това, което е. Лично ще настоявам за целево финансиране за Института по планинско животновъдство и земеделие тук в Троян”
източник-ФОкус и пресофиса на евродепутата
://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари