Среща, която ще помним дълго..


Днес  ценителите на историята имаха огромното удоволствие да се срещнат с акад. Георги Марков и г-н Иван Гранитски-издателство"Захари Стоянов". Това издателство пусна на пазара новата книга на акад. Константин Косев „Априлското въстание и възникването на Княжество България”.
 Ние с тях се срещнахме миналата година. м.октомври. За съжаление акад.Коцев по здравословни причини не дойде  в Троян.
Иван Гранитски представи в кратце книгата .Затова,че  е посветена на 140 години от това забележително събитие за епохата на Възраждането. Това е  книгата за фактите, които бележат случилото се тогава. Нека отбележим, че акад.Коцев е най- добрият познавач на Възраждането.


Много  изследвания са направени. Иван Гранитски сподели,че историята  е точна наука. Бе напавено  сравнение с книгата на Захари Стоянов - " Записки по българските въстания" . Захари е написал е мемори, И при него има малко субективизъм, защото е бил в четата на Бенковски и описва въстанието в Панагюрище. Докато акад.Коцев е обхванал цяла България и резултатът след него. Политическата криза в Османската империя се задълбочава, а Източният въпрос се превръща до голяма степен в Български въпрос. Така първото добро  , която е очаквал Васил Левски от въстанието, се оказва постигнато – българската освободителна кауза успешно се интернационализира и става широко достояние в цяла Европа. Затова силата на Априлското въстание е главно в неговия изключителен международен отзвук. Общественото мнение в почти всички европейски страни реагира по различни начини в дух на съпричастност към българската освободителна кауза, проявява състрадание към пострадалите от репресиите и остро порицава палачите на българския народ. Тези реакции са проникнати от чисто човешки християнски добродетели в името на хуманизма и свободата. Това е т.нар. мощен морален фактор, който мобилизира европейската общественост.

Тогава и българският народ  се осъзнава . И въстанието макар да е потушено е довело до по бързото доближаване до Освобождението.
А акад. Марков говори за времето от Освобождението  - до сега.Той има много написани книги , в очакване  сме и новата му книга , която първо ще бъде преставена в Троян.
Той много увлекателно говори за Левски, защото за нас той национален герой .
Говори за  За Балканската, първа и втора световни войни. Спомена и за  най- бълагрският цар- Борис III,който не допусна България във война.И много интересни факти от нашата история.
Можете да чуете цялата лекция  ТУК
           https://youtu.be/ILgiWXozpRQ
Троянци зададоха  въпроси на които получиха своите отговори много изчерпателно. За финал се изказа г-жа Михайлова,която  благодари  на гостите за удоволствието ,което изживяхме.Че имам чест да се срещнем сголемите умове на нашето съвремие. Благодарност към акад.Марков за това ,което прави за българската история. А на г-н Гранитски - за сътрудничеството с Община Троян.  А г-н Димитров от името на троянския комитет"Васил Левски" ценна книга. Виден троянец пък подари на гостите своя книга за Попишка.
Гостите дадоха автографи и получиха ценни подаръци.




г-н Димитров поднася книга от името на Комитет"Васил Левски" Троян

Подарък от троянци
книга "За Попишка"

И за г-н Гранитски

разговорите не стихват

книгите изложени пре залата
Да си пожелаем да има повече подобни срещи И сме в очакване на новата книга на акад.Марков


http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари