Днес е денят на светите равноапостоли император Константин и майка му Елена

Православните християни честват днес деня на светите равноапостоли император Константин и майка му Елена.Днес празнуват 23 имена да са живи и  здрави  именниците!

Народните чествания на празника в България са нееднозначни. Св. св. Константин и Елена на много места в страната се почитат с нестинарски танци. Наклаждат се големи огньове, а мъже и жени танцуват върху горящите въглени. Православната църква не признава този обичай, а напротив – дори и го преследва. Макар и танцуващите да държат икона на св. св. Константин и Елена в ръцете си, те са наричани "обладани от дявола".

Нестинарството
Цветана Качерилска
ЧЕНЪЛИНГ ВРЪЗКА


Нестинарството е магически ритуал за получаване на енергия от огъня. Минаваш през „ада”, за да се пречистиш от смъртни грехове. Изразява вътрешната потребност от пречистване на кармичните грехове. Това е вид смърт на греховете в огнената стихия и тайнство, в което става общуване с духа на огъня –  проводник на силите в безсмъртното духовно тяло. Огненият танц върху жаравата отключа  творческото начало в човека и е  акт на съюз между седемте чакри.
Нестинарството е част от слънцепоклонничеството, израз на молба към бога на Слънцето да дари с вътрешна сила за победа над злото и демоните в човека, както и победа над страха.Нестинарите делят мегдан с богоравните, те са посветени, надарени с висше благоволение за достигане на мъдрост и чистота. Материята получава по-голяма сила в огъня да подпомогне лечението на духа и душата. Тази практика е вид лекуване с огън. Светлината влиза в тялото, не за да изгаря, а да осветява и лекува.
Разделителната черта на огнения кръг е границата между звяра и  Бога, греха и покаянието за духовно пробуденото съзнание. Ритуалът дава сила на Духа да се влее в него Божествен заряд. Нестинарите поемат енергията на огъня и това  носи смирение на духа. Върху огъня се „пече” телесната греховност, а духът се въздига. Тялото се подлага на изпитание, за да се сведе до тишината на вътрешното прозрение.
          Играта върху жаравата представя драмата на духа и тялото, вид мъченичество, но и магическа практика, която извисява духа над тленното. Тялото е подложено доброволно на огъня, за да се сведе до тишината на вътрешното прозрение. Водеща е волята за чистота.  Практикуващите встъпват в духовното посвещение – кръгът на огнената жарава е кръщение с огън. Духът на огъня е свещен и дава вътрешно озарение и ясновидска дарба. Духът се обновява, получава енергиен заряд. Жив огън, живи въглени, жива връзка с Бог. Нестинарството е път към съвършенството и има: целебно действие; пречистваща сила; отключва пророчеството; дарява магическа сила за посредничество и общуване с висшите сили. Слънце почитание и велико тайнство за посветени.
Материята и духът се примиряват в танца. Силите действат отвън навътре и обратно. Болестите бягат, чезнат клетвите, топят се мъчнотиите. Нестинарството посява семената на мъдрост, смирение, вътрешна чистота, добрина, тайнство, отключва ментални способности, прояснява ума и развива вътрешното зрение. Прогонва ементалиите, лошите духове и енергии. Лекува душата и е път към съвършенството.
Нестинарите са оформяли 7 лъча. Нестинарите минават през 7 посвещения.
Може да се твърди, че огънят е течно злато. Дава начало на златното сияние /ореола/ и развиване на 7 дарби. Нестинарите се смятат за Божествени  приемници. Злото се претопява в течното злато на огъня, за да отдаде енергията си на доброто /вид трансформация на енергиите/, така силата на доброто става водеща. Минаването по жаравата е ритуално освобождаване от тежък товар. Верността към огъня е почит към Слънцето.  
Денят е роден в тъмната и дълга утроба на нощта. Слънцето изпраща 7 цветни лъча от небето, 7 цветни писма. Слънчевите лъчи са Божественото писмо. Дом на Слънцето е Небето /Космосът/ , дом на Земята е Божествената длан, сътворила твърдта. Божият огън слиза, за да люби твърдта, да я оплоди със семето на вечното злато. Между Земята и Небето е течението, вятърът. Божията Любов слиза чрез Слънцето. Облича Земята в одежда. Твърдта е покорителка на Любовта. Синевата /Небето/ е огледало. Между Земята е Небето е любовният акт на Слънцето.
Освен че почитат водните духове, траките почитат и огнените духове и това е овладяна лечебна практика, така както и леенето на восък; баенето на вода.
Древните владеят действията с магическите сили в природата. Огънят е добра енергийна защита. Този ритуал се извършва от „жрици на огъня”. Изпълнява се на гладно, задължително в бели роби. Мъртвата сила бива съживена /вероятно латентните сили/.

Цветана Качерилска
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари