Да рисуваш икони на Антарктида - възможна мисия

Ганка Павлова
с Лина Борджиева и приятелка
Троянци тази вечер имаха вълнуваща с художничката Ганка Павлова изографисала параклиса "Св. Иван Рилски" на Антарктида - през 2013 и 2014 ,2015 г. Бивша преподавателка на НГПИ -Троян и на Керамичният техникум в София.
Почти на полеви условия без статив в тясното помещение, където двама души трудно се разминават, или в параклиса на температура под нулата.
Бавно, но с много любов Ганка е  изработила иконостаса и страничните икони, св. архангели Гавриил и Михаил,.
Средствата за материалите по изографисването на параклиса са получени от дарения. Основният дарител, без чиято финансова помощ проектът нямаше да се осъществи, е пенсионираният учител Мариан Марианов, който дари всичките си спестявания в размер на 13 500 лева.
http://dveri.bg/

http://dveri.bg/

http://dveri.bg/
Група, водена от проф. Христо Пимпирев през ноември замина за 24-та поредната експедиция до Антарктида . Наред с научната програма участниците те  откриха на Богоявление завършения наскоро православен параклис "Св. Йоан Рилски" в българската полярна база "Св. Климент Охридски". Все още обаче не е осветен. Очакват Западно - и Средноевропейският митрополит Антоний  да каже кога.




 . В началото на творческата вечер прозвуча църковна музика от Йоан Кукузел, след което бе изпълнено артистично от Иванушка Хаджийска стихотворението на Атанас Далчев "Молитва", тематично вплетено в атмосферата. Идеята за прекрасната среща е на нашата съгражданка Дора Златева, на която благодарим от сърце.  На срещата бе и заместник-кмета на Община Троян Поля Димова. .

Синът на Ганка Павлова - Симеон (възпитаник на НГПИ "Проф. Венко Колев" - Троян) украси вечерта и оригиналното слово на своята майка със снимки и видеоклипове от самата Антарктида, на които бяха запечатани паметни картини и мигове от природата на тази далечна територия. Бяха прожектирани снимки и на внушителните икони, дело на българската талантлива ръка.

Присъстващите се убедиха, че нашият параклис, построен в ледената пустош, е уникално творение, единствено по рода си като мащабност, красота и изпълнение - една космическа идея, вдъхновена от закрилника на българския народ Свети Иван Рилски. Ганка Павлова е възпитаник на Националната художествена академия, като нейни преподаватели там са били вече митологизираните за нашето национално изобразително изкуство фигури на професорите Георги Коларов и Венко Колев. От студентските си години Ганка се занимава (освен с художествена керамика) с иконопис и живопис. Автор е на редица изложби в тези артистични области. В момента живее и твори в Тревненския балкан.Вечерта бе водена от учителката по български език, психология и философия в НГПИ "Проф. Венко Колев" Лина Борджиева, която подчерта, че смелата художничка иконописец е дългогодишна преподавателка  по керамика  в троянската художествена гимназия (предишното име е СХУПИ

Лина Борджиева




  А след края тя беше заобиколена от нейни близки, приятели и фенове .Цветя,прегръдки, въпроси ...Времето бе спряло. Лично аз бях впечатлена от този проект за Антарктида и когато прочетох миналата година ,първата ми мисъл бе -Да е жива и здрава  художничката, осмели са се да извърши това благордно дело.. И днес бях щастлива,че се запознах снея лично.народен и широко скроен човек. Зададох й само един въпрос


  - Как успяхте  да постигнете това?
Тя се усмихна сърдечно и каза
   -"Човек щом желае силно нещо - го постига!"
И е много права.



 Това балканджията е уникалена порода .А и само като се докоснеш със сетивата си Балкана , просто няма начин да не станеш Балканджия





http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари