Троянско участие на петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите край Лясковец

Въпреки интензивните валежи през целия ден вчера подготовката на петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите започна на поляните край Петропавловския манастир.
Вече са опънати палатките, под които и тази година ще бъдат показани многобройни изложения, посветени на овцевъдите, а организаторите очакват хиляди гости както от страната, така и от чужбина.
„Това е събитие без аналог в Европа, едно от най-мащабните като цяло и на Балканите, говоря за животновъдно събитие, като аз се опитвам да вплета в него и доста от толкова традиционните за българина аспекти, които са и фолклор и занаятчийство“, каза в студиото на „Денят започва“ Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“.
Музеят на занаятите  в Троян отново е изложил експонати  в една от шатрите. И очаква посетителите. А Белослава Петкова от Формация за автентичен и изворен фолклор"Руслана - Сава Попсавов" ще се качи за пръв път на сцена извън Троянска община. Тя ще се надпява с други девойки и младежи на нейната възраст.Когато я попитах какво очаква тя скромно отговори-

"Не очаквам награди.Искам да послушам другите как пеят. И да свикна със сцената и тя с мен."
Тя ще е облечена в Желязвенска носия, благодарение на Музеят в Троян. Венета Илиева  и компания ще я  дооправят преди излизане на сцената.
Тази носия е от експонатите на музея и те я предоставиха на 12 годишната народна певица да представя Троянският фолклор  и бит из България в близкият месец.
Цървулите също са автентични и са предоставени от читалището на с. Орешак
Да пожелаем успех на Белослава.

http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари