Благодарим ти, докторе!

Да сте здрави като темелите на Живовската църква!“

Помни ли някой село Живовци… Покрай Радичков знаем за тихата смърт на Калиманица, но и за мене, както за д-р Иван Гаврилов, най-силният, най-яркият спомен за онова, което остана на дъното на язовира край Кутловица (не ми се превърта езикът да река Монтана), беше църквата.
Автобусът минаваше покрай нея, самотната горда църква, която бдеше над къщите в ниското, а мама ми разказваше, че скоро селото ще бъде под водата. Там щеше да остане къщата на баба, втората съпруга на дядо ми (аз всъщност първата, родната си баба не познавам, но това е друга история).
Та язовирът пое във водите си няколко села. И така безводният кър край тогавашния Михайловград получи вода, достатъчно за да разцъфне. Във всяко стръкче, поникнало кай Огоста, има по късче от нивите на живовчани.
Но – за църквата. Когато преди няколко години сушата изсмука няколко метра от нивото на язовира, над водата се показа живовската църква. Съвсем истинска, запазена след няколко десетилетия под водата. И затова докторът пожела на учителите в троянската гимназия да са такива – силни, да пазят българщината, да знаем кое е важно, кое е стойностно.
Докторът го знае цяла България. Проф. Иван Гаврилов, хирург, специалист по гръдна и онкохирургия, спасил стотици човешки животи. Но и будител, хирург на нашите души. Безброй спомоществования, безчет дарения бележат дòсега му с България – икони, картини, пари, книги. Всичко за духовността.
И сега докторът направи първия дар за СОУ „Васил Левски“ във връзка със 100-годишнината на троянската гимназия – книги (една от тях – със снимка на живовската църква); календар-спомен за героите (позабравени?) на Първата световна война; безценна икона на първобудителите български, светите братя Кирил и Методий; портрет на патрона на училището. И, нещо за бъдещето: 5000 лева, които да се разпределят в продължение на 5 години за ученици, които са показали стремеж към знанието и трябва да бъдат подкрепени.
Благодарим ти, докторе!

Ангелина Иванова

Бележка на редактора

 Д-р Иван Гаврилов е роден в с. Василовци, завършил е Природо-математическата гимназия в Монтана. В момента е началник на Клиника в специализираната болница по онкология в София. Той е един от водещите специалисти по онкология. Специализирал е в Москва и Илинойс – САЩ. Автор е на над 240 научни труда, има множество публикации в български и чужди списания. Д-р Гаврилов е един от най-големите дарители на църкви и манастири във видинска епархия. Над 50 икони, дарени от него има в храмовете в региона. Те са създадени от  Пламена Лесидренска от Троян. Д-р Гаврилов е дарил и огромен метален кръст , монтиран на скалата, където е обесен Върбан Пенов – Белимелецът. Професорът е спасил живота на стотици пациенти от региона. От години в почивните си дни той преглежда и в един от медицинските центрове в Монтана.
 Той направи и още едно дарение наскоро за което писахме.Подари  портрет на Васил Левски. Рисуван от ЦвяткоДочев 

http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари