Общинските администрации са с по-висок рейтинг по активна прозрачност в сравнение с останалите институции в Ловешка област

Програма „Достъп до информация”

Общинските администрации са с по-висок рейтинг по активна прозрачност в сравнение с останалите институции в Ловешка област. Това показват резултатите от традиционното национално годишно проучване, което от 2010-а година насам прави Програма „Достъп до информация” (ПДИ).
В периода 10 март – 23 април 2016 Програма Достъп до Информация е прегледала и оценила 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт.
Целта на проучването, което ПДИ прави от 2010 г. насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.
Фокусът на проучването през 2016 г. са измененията в ЗДОИ от декември 2015 и новите задължения за активно публикуване на информация в Интернет, които те въвеждат.
В сравнителния рейтинг от 565 институции община Ловеч е на 13 място, като се е изкачила доста позиции нагоре в сравнение с миналата годината, когато е била на 151-то място. Сега е първенец в сравнение с останалите общини в областта, което се дължи на засиления граждански интерес към работата на администрацията през последните години. С три позиции по-надолу е слязла община Летница – от 33-то място миналата година на 36, а община Троян от 23-то място е отишла на 39-то. Община Ябланица също почти запазва позициите се на прозрачност, като в момента е на 72-ро място /преди е била на 84-то/. След нея са общините Угърчин, Тетевен и Луковит, съответно на 163, 165 и 198-мо място. Общините Угърчин и Тетевен са слезли 100 места надолу, а община Луковит се е изкачила от 289-мо място.
Най –лоша е ситуацията с прозрачността в Община Априлци, която е на 322  позиция, била е на 154.
Областна администрация – Ловеч е на 262-ро място, Регионалната дирекция по горите – Ловеч /283/, РЗИ – Ловеч /298/, Областна дирекция „Земеделие” /309/. По надолу в таблицата са Регионалният инспекторат по образованието – на 440-то място, и Областната дирекция на МВР – 509-то място.
Тримесечни отчети за изпълнението на бюджета се откриват за общините Тетевен, Ябланица и Троян. Всички общини в областта имат секция „Профил на купувача”, но нямат публикуван Общ устройствен план /ОУП/ и Подробен устройствен план /ПУП/.
В две нови секции към страницата на проучването, ПДИ публикува за пръв път всички отговори по заявленията, подадени до 565-те институции, както и получената информация – съответните актове, уреждащи организацията и движението на документооборота в институцията. Системата позволява да се проследи и статистиката на предоставяне на информация по електронните заявления за достъп до информация. Освен това онлайн базираният модул на проучването е част от Вътрешната информационна система на ПДИ и дава възможност за генериране на справки по всеки един от индикаторите, по всички институции, по области, по вид институция и др.
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари