НД"Традиция "РК"34 -ти пехотен полк" - основен организатор на възстановка в Севлиево

Възстановка на боевете от Априлското въстание в Севлиевско имаше тази събота в местността Боаза.

Основен организатор на възстановката е регионален клон "Тридесет и четвърти пехотен троянски полк Априлци – Троян".В пресъздаването на битките между българи и турци са  участвали членове на Регионалните клонове на Дружество "Традиция" – Копривщица, Плевен, Велики Преслав, Шумен, Нова Загора, Панагюрище, Стара Загора, Габрово и Ловеч. Севлиевският балкан е един от трите центъра на масови въстанически действия, наред със Средногорието и Родопите. Във въстанието се включват селата Батошево, Кръвеник, Ново село и прилежащите им 19 махали. За защитата на трите прохода идват чети и отделни въстаници и от други села - Гъбене, Душево, Столът и Дебнево, както и Габровската чета, начело с войводата Цанко Дюстабанов. 
По-рано през деня севлиевци  са почели паметта на героите от своя край с минута мълчание и тържествена заря - проверка пред паметника на свободата в Севлиево. Множество жители от общината  са присъствали на възстановката по повод 140 години от сраженията в тази местност и да отчетат почит на загиналите. Подвигът на героите от Априлското въстание в Севлиевския край е припомнено от Найден Петров – директор на Исторически музей -  Севлиево. Програмата  е завършила  с музикално изпълнение на Севлиевска духова музика. Ръководителите на Регионалните клонове на Дружество "Традиция" са получили почетни грамоти от кмета на Севлиево
По време на боевете в региона са убити 285 мъже, жени и деца, 8 са обесени на Севлиевския площад, над 650 опожарени къщи, 4 църкви и две училища.

по материали на http://sever.bg/
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари