Троянско участие в поклонението в памет на жертвите на тоталитарните режими на XX век на остров Персин

За 27 ми път българи се  поклониха в парк-мемориал Белене   поклонението  в памет на жертвите на тоталитарните режими на XX век на остров Персин
Своята почит отдадоха и  членовете на троянското БЗНС, водени от техния лидер Витлием Илиев.
 Преди началото на официалната част те почетоха паметта на 7-те земсисти, които на 10-ти март 1953 година са се обърнали с лодка в  студените води на Дунава и умират. Цветя за тях  се понесоха по  реката. Поклониха се и пред мемориала .
Да отдадат дължимата почит  дойдоха президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, военният министър Николай Ненчев, официални гости както и жители на Белене.

Тук бяха наследниците на репресираните от режима, които дойдоха да почетат паметта на своите родители. Целта на събитието бе да си спомним за този период и да не повтаряме грешките на тоталитарния режим.
В словото си президентът Плевнелиев подчерта, че престъпленията на този режим не бива да се забравят и истината за това време като че ли е тотално подменена. Поклонението започна с песни, стихове и спомени за свободата.



Мотото на тазгодишното поклонение е "Песента на свободата". По инициатива на Културен център "Евгени Босилков"-Белене, е подредена изложба от шаржове на лагериста Петър Байчев. Портрети на хора, били в лагерите - българи, македонци, сърби, белогвардейци, са намерени в тетрадка от сина Веселин Байчев и предоставени на културния център за тази изложба. За първи път в ритуала участваха и български гвардейци








Кметът на Белене 



Паоло Кортезе









Васко Кръпката

Струнен квартет
при СМУ"Любомир Пипков"














/ социални мрежи

Коментари