През 2016 Троян чества 100 години от началото на гимназиалното образование в града.



Юбилейната годишнина се отбеляза през целия месец май с разнообразна програма от събития, които се осъществяват по инициатива на средно общообразователно училище „Васил Левски“ – наследник на Троянската гимназия, с помощта на различни организации и институции.

Програмата започна в началото на месец май с откриване на изложба под надслов
«Времето е в нас и ние сме във времето», която представя в 8 двустранни пана  миналото и настоящето на гимназиалното образование и на СОУ „Васил Левски“ – Троян, което в момента е най-голямата образователна институция в община Троян.  Експозицията се намира на пешеходния мост до централен площад „Възраждане“ и може да се види през целия м.май.
Ч
аст от юбилейните инициативи  беше и  100-минутния  общоучилищен  хепънинг  „Най– голямото училищно междучасие“, което се проведе на 9-ти май, в Деня на Европа. По време на хепънинга в различни участъци на училищния двор и в някои от класните стаи малки и големи ученици участваха в творчески, интерактивни, спортни и приложни занимания, свързани с техните лични и образователни интереси. Проявата направи впечатление със своята мащабност и разнообразие от дейности, започващи от информационните технологии, през литературата, приложното и изобразителното изкуство, ботаниката, здравословното хранене, дефиле на приказни герои, щафетна обиколка на училището, астрономическо занимание и стигна  чак до кулинарията, чрез организираната от учениците и учителите на професионалната паралелка „Организация на хотелиерството“ - „Кулинарна академия“. 
Направен бе и флашмоб „100“. Ученици се построиха в редици, във формата на цифрата 100 – една изключително ефекта визуализация на юбилейната годишнина, заснета с дрон и предизвикала много емоции. Общоучилищният хепънинг завърши с най-дългото хоро, на което се хванаха ученици, учители и гости.
На 9-май се проведе и  Денят на ученическото самоуправление, в който кмет на Троян за един ден стана Изабела Христова, ученичка от СОУ “Васил Левски“, европейска шампионка по самбо от април 2016 г. в гр. Тулуза, Франция. Тя заедно с кмета на града, г-жа Донка Михайлова, и народният представител Иван Миховски присъстваха на поставянето на Капсула на времето със завет към бъдещите поколения във фоайето на училището.

 „Това е послание от нас, възпитаниците на СОУ „Васил Левски“ – Троян през учебната 2015 -2016 година, към вас, нашите последователи, в НАШЕТО ВЕКОВНО УЧИЛИЩЕ. 
Днес сме изпълнени с ентусиазъм и амбиция да бъдем в крак с времето, като предаваме на вас съхранените традиции на Троянската гимназия“ – се казва в завета.
В капсулата на времето бяха поставени и:
юбилеен алманах „Словесна палитра“, който съдържа над 75 литературни творби и рисунки - ученическо творчество, в който има произведения на български език и преводни от английски, испански, италиански, руски и немски - езиците, които в момента се изучават в СОУ „Васил Левски“; някои от символите на училището (шалче, значка, плакет); документалната книга „Учебното дело в Троян“ от проф. Найден Чакъров, възпитаник на гимназията; юбилейният вестник „Дръзновение“, летопис за 100-годишната история на гимназиалното образование в Троян и цветен албум за съвременното СОУ „Васил Левски“. Капсулата на времето ще бъде отворена след четвърт век, през 2041 година. 
Част от юбилейната програма бяха и две изключително интересни състезания: литературното „Попитахме 100 ученици“, повтарящо формата на популярната телевизионна продукция „Семейни войни" и по информационни технологии „Съкровищница на знания", напомнящо телевизионния формат „Форт Бояр".
Открита бе фотоизложба „100 забележителни места в България“ и бе представен филм „Пътуващо училище 2015“. И двете събития се състояха в Информационно - културния център в Троян. 
23-ти май бе обявен за тържествен юбилеен ден, изпълнен с редица празнични прояви.
Той започна със среща на поколенията и тържествен Педагогически съвет, на който присъстваха настоящи и бивши учители и директори на СОУ „Васил Левски“, както и делегация от СОУ „Гьорче Петров“, гр. Крива Паланка, Македония.
По време на съвета директорът на СОУ „Васил Левски“ – Троян Розалина Русенова се обърна към присъстващите с думите:  „Такава юбилейна годишнина се случва веднъж в живота на човек, много хора се ангажираха за достойното ѝ отбелязване, благодаря на всички, които се отзоваха и положиха усилия тя да се осъществи, благодаря и на всички дарители и благотворители!“
В последствие официално бе представена валидираната юбилейна марка „100 години гимназиално образование в Троян“, както и специалните юбилейни издания. Розалина Русенова благодари на Ваня Давидова - автор на 100- годишния летопис, на Богдан Дочев, управител на Арт студио БМ - дизайн и предпечат на албума, марката и изложбата, на Галя Лалева – редактор на юбилейния вестник, на Милко Недялков – предпечатна подготовка на вестника и на печатница „Троян прес“, на Радостка Петкова и Мария Църовска – редактори на алманаха „Словесна палитра“, на Ангелина Иванова – предпечат на „Словесна палитра“ и реализирала преиздаването на труда на проф. Найден Чакъров „Учебното дело в Троян“.
Програмата продължи с тържествен юбилеен концерт – спектакъл под надслов „100 години от началото“.
Концертът започна с „Час по родолюбие“, в който чрез мултимедийна презентация и текст бе представена историята на България от нейното създаване до наши дни. „Памет ни е нужна!“ бе посланието, което бе отправено чрез песни, танци и стихове.
Спектакълът продължи с представяне на филма „5 минути Троян - 100 години гимназиално образование“ - съвършена в своя времеви минимализъм и атрактивна продукция на Камен Воденичаров и неговия екип, чрез която бе показана историята на Троян и величавото дело на троянци, съграждали през годините образователни средища в града с много собствен труд, благотворителност и любов – така, както е и днес! Затова и директорът на училището връчи почетен плакет на г-н Иван Радев, първенец на випуск 1978 г., с чиято финансова помощ се реализира филма и който е ежегоден дарител на  училището за връчваната от него награда „Знание“ на първенеца на випуска.
В концертната програма  последва „Час на таланта“, в който   учениците от СОУ „Васил Левски“ очароваха публиката с разнообразни изпълнения и таланти, разплакваха я, усмихваха я, караха я бурно да аплодира. 
Звук и светлина, движение и слово се сляха в органично цяло, което остави зрителите без дъх! Спектакълът се превърна в тържествуваща сценична визуализация на 100-годишния юбилей, излъчван онлайн в реално време, както в интернет, така и на площада на Троян.

В тържествения юбилеен концерт  взеха участие: Фолклорен ансамбъл „Траяна“ при Народно читалище „Наука-1870г.“ с художествен ръководител Иван Иванов; Сборна вокална формация при училището; Вокална група „Гласчета“ от начален етап, със солист Преслав Калчев; Музикално-поетичен спектакъл „Памет ни е нужна“ с изпълнители: Дияна Пенчева, Цветомир Моновски, Калоян Стоянов и Сияна Кацарска; Дебора Минкова и Никола Иванов от балетно-театрална школа „Спирит“ с хореограф Ирина-Александра Хаджиева; Василена Ангелова и Паола Пеевска от вокална формация „Ритмикс“ с вокален педагог Светла Червенкова; Илияна Илиева – бивш възпитаник на училището и студент в Софийски университет „Климент Охридски“; Ралица Йовчевска, Мира Попова, Весела Джамбазова и Христо Христов – солисти на Студия „Гласове“ при училището и читалището; Божидара Симеонова; Радко Петков; Мажоретен състав при училището; водещи бяха Борислав Божков и Стиляна Стойкова; мултимедия: Свилен Димитров и Петър Аврамски; осветление и визуални ефекти: Иван Димитров и Петър Аврамски; звук: Веселин Ангелов. Програмата подготвиха Радка Цонковска и Мариета Жекова.
Съпътстваща проява във фоайето на народно читалище „Наука 1850“  - домакин концерта, бе изложбата от икони, дело на ученици-иконописци от СОУ „Васил Левски“, ръководени от талантливата зографка Борислава Кацарова. 
Гости на събитието бяха: кметът на община Троян Донка Михайлова, заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, народният представител Иван Миховски, заместник-областният управител Георги Терзийски и началникът на РИО – Ловеч Еленко Начев, Председателят на Общински съвет - Троян Николай Тодоров и тримата заместник-кметове – Поля Димова, Бистра Чолакова и Ангел Ангелов, представители на различни организации и институции, бивши и настоящи директори, учители и ученици от СОУ „Васил Левски“, граждани.
Директорът Розалина Русенова удостои с почети плакети „100 години гимназиално образование в Троян“ бивши директори на СОУ „Васил Левски“, дарители и институции.
СОУ „Васил Левски“ получи почетни плакети от Областната управа и РИО – Ловеч;  почетна грамота от кмета на община Троян Донка Михайлова; поздравителни адреси от: председателя на Народното събрание Цецка Цачева, заместник-председателя на НС Янаки Стоилов, народния представител Иван Миховски, Министъра на образованието и науката Меглена Кунева, областния управител на област Ловеч Ирина Митева и заместник-областния управител Георги Терзийски, РИО – Ловеч, Училищното настоятелство на СОУ „Васил Левски“ – Троян, изпълнителния директор на Национално издателство „Аз Буки“ д-р Надя Кантарева-Барух, председателя на Управителния съвет на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев, управляващия директор на издателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ Явор Стефанов, сдружение „Колегиум на директорите в община Троян“, „Ротари клуб“ – Троян,  СОУ „Климент Охридски“ – Троян, НГПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян,  „ОУ „Васил Левски“- гр. Априлци, поета Харалан Недев, проф. д.п.н Валентина Стойчева Маргаритова, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. 
Почетен плакет „100 години гимназиално образование в Троян“ получи и г-жа Розалина Русенова. Той ѝ бе връчен от Йонка Мичева, бивш дългогодишен директор на СОУ „Васил Левски“.
След спектакъла елитът на гимназията бе поканен на организирания по повод юбилея Бал на медалистите на училище „Васил Левски“, на който присъстваха близо 300 носители на медали и отличия от изминалите години.
В аналите на завършилите в гимназията ученици се нареждат имената на академици, професори, политици, културни дейци, общественици, хора с общественозначими постижения и отличия.
Тържествената вечер завърши с празнична заря с горящ надпис 100 над река Бели Осъм. 
На 24-май, Деня на славянската писменост и култура, празничното шествие в Троян бе предвождано от настоящи и бивши ученици и учители на училище „Васил Левски“.
На тържеството на площад „Възраждане“ кметът Донка Михайлова награди директора Розалина Русенова с наградата на Община Троян за принос в областта на  образованието за 2015 г. Розалина Русенова изказа благодарност за високото отличие и обяви, че неговото парично измерение ще дари в полза на училището.
В празничната суматоха на юбилейната годишнина СОУ „Васил Левски“ не пропусна да изпрати тържествено и своите абитуриенти. Випуск 76-ти напусна гимназията окрилен и възпитан в духа на вярата и оптимизма, на почит към историята и традициите и ознаменува финала на своето 12-годишно образоване с изискан абитуриентски бал в ресторант „България“. 
Ралица Бенчева

http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари